Činjenice o koži koje morate znati

by | 10 juna, 2022
činjenice o koži

Ukoliko budete znali ove činjenice o koži, rutina nege biće lakša, a vaša koža će biti zdrava, sjajna i sveža, svaki dan. Evo o čemu se radi.

Kao beauty entutizjasti, svi volimo zdravu i sjajnu kožu i svakodnevno se trudimo da je što pravilnije održavamo. Ali koliko zapravo znamo o njoj?

Kada je u pitanju nega kože, često se fokusiramo na činjenice poput razlike između seruma sa vitaminom C i glikolnih. Samim tim, veoma nam je teško da napravimo korak unazad i naučimo kako da zapravo vodimo računa o našoj koži.Na kraju krajeva, nema naročite poente da kupujemo najnovije proizvode i sastojke, ako ne znamo kako naša koža funkcioniše i šta pokušava da nam kaže. Da bismo bili nežniji prema koži i shvatili koliko je zapravo važno da ona bude zdrava, morate naučiti sledeće stavke.

Činjenice o koži

Koža je najveći organ našeg tela

Ovo i nije naročito iznenađujuća činjenica, uzevši u obzir da koža prekriva celo naše telo. Ali, činjenica da je u pitanju organ može biti iznenađujuće. Koža je zapravo odgovorna za regulaciju vode i temperature u telu, produkciju vitamina D, a ima i zaštitnu funkciju. U isto vreme, koža predstavlja i skladište za nutrijente. Stoga, ne samo što štiti naše organe, ona i „radi“.

Činjenice o koži- zaštita

Kao  najveći organ, koža je jedan i od naših najvećih branitelja. Ali to ne znači da joj ne treba naša pomoć. Kako bi koža najbolje funkcionisala, naša pažnja i briga bi trebalo da ide ka tome da čuvamo njenu barijeru. Ovo zapravo podrazumeva da koristimo proizvode koje su preporučili dermatolozi i stručnjaci, i da koristimo specijalne formule kako se koža ne bi sušila.

Koža će reći kada je ugrožena

Kako da znamo da nam je koža u problemu? Pet važnih znakova jeste gubljenje vlage, isušivanje, iritacija, osećaj zategnutosti i ogrubela koža. Kada je njena barijera slaba, slabi i njena zaštitna funkcija, te se javljaju ovi simptomi.

Čišćenje, hidratacija i zaštita kože

Da bismo je zaštitili od navedenih faktora i da bi bila zdrava, potrebno je da je redovno čistimo, a zatim i hidriramo. Uz to, važno je koristiti SPF kreme, svakodnevno, bez obzira na vremenske uslove i doba godine.

Osetljiva koža na telu

Osetljiva koža, odnosno slabljenje zaštitne barijere, može da se desi na bilo kom delu tela. Ista pravila nege se stoga odnose i na ostale delove tela. Dakle, potrebno je čistiti, hidrirati i štititi kožu celog tela, a ne samo lica.

 

 

lepotaizdravlje.rsstandret/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.