Otkrivamo zašto je plivanje odlično za svakoga

by | 8 avgusta, 2017

Plivanje je jedna od od najboljih aktivnosti, jer dok plivamo aktiviramo svaki mišić u telu, a zglobovi pritom ne osećaju nikakav pritisak. Otkrivamo 10 razloga zašto je plivanje najbolja rekreacija!

Foto: Thinkstock

1 Pomaže kod mršavljenja. U sat vremena plivanja možete sagoreti 500 kalorija. Aktivirate svaki deo tela i svaki mišić a telo vam se ne napreže.

2 Simultano jača telo i kardio sposobnosti. Kod plivanja nema nikakvog pritiska na zglobove, ali rezultati su snažni. Plivanje se smatra aerobikom, ali vežbanje u vodi takođe pruža umereni otpor, što rezultira jačanjem snage tela. Trening u kojem je potreban otpor poboljšava ravnotežu, san i zdravlje kostiju.

3 Pomaže da pluća ostanu zdrava. Plivanjem se povećava kapacitet pluća, što znači da će telo bolje sprovoditi kiseonik i neće lako ostajati bez vazduha niti osećati zadihanost. Jaka pluća mogu pomoći i u sprečavanju nekih bolesti.

4 Odličan je aerobik. Nikada nije prerano, kad su godine u pitanju, da počnete da plivate, a i starije osobe koje pate od artritisa, mišićno-koštanih ili ograničenja zbog kilaže mogu da profitiraju od blagodeti plivanja. Dakle, plivati može svako, bez obzira na kilažu, godine ili fizičke sposobnosti.

5 Ublažava simptome asme. Dok plivamo, pluća moraju da rade jače kako bi opskrbila krv sa dovoljno kiseonika.

Pročitajte i … Sprečite upale: Pripremite mišiće za plivanje

6 Podmlađuje! Možda ne briše bore, ali dokazano je da smanjuje rizik od smrti za čak 50 posto.

7 Umanjuje rizik od dijabetesa. Redovnim vežbanjem smanjuje se nivo glukoze u krvi. Aerobne vežbe i trening otpora, svaki zasebno ili u kombinaciji, poboljšavaju kontrolu šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tip 2, pokazalo je istraživanje.

8 Dobro je i za trudnice. I to ne samo za majku nego i za dete. Telo se ne napreže, ne pregreva, a plivanje sa licem nadole osigurava optimalni protok krvi u matericu.

9 Deluje umirujuće. Voda je simbol obnavljanja i bistrine, a istraživanja su pokazala da vreme provedeno blizu vode ima sličan učinak na mozak kao i meditacija. Voda nam omogućuje predah od konstantnog simuliranja mozga informacijama.

10 Povezuje vas sa prirodom. Kad plivamo u moru, reci, ili jezeru bliže smo prirodi, a vreme provedeno u prirodi doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju pomažući u održavanju zdrave telesne težine, umanjujući stres i poboljšavajući raspoloženje.

Pročitajte i … Plivanje: Najbolja vežba za zategnuto telo

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.