Šta donosi čarolija noći?

by | 19 aprila, 2009

 

spavanjeNauka do sada nije uspela da objasni, zašto skoro trećinu života provodimo u spavanju kako bismo ostali zdravi.

Naučnici znaju da se tokom sna usporava cirkulacija, vegetativni nervni sistem se zaustavlja i mišići se opuštaju. Uprkos tome, telo je u snu veoma aktivno. Imunološki sistem proizvodi nove odbrambene ćelije, nastaju mišićna vlakna, a mozak aktivno radi. Memoriše se ono naučeno i doživljeno, a krvni sudovi u mozgu izlučuju hormon rasta. Na taj način, u svim delovima tela počinje izvanredan antiejdž program: deljenje ćelija. Tako se malo pomalo obnavljaju koža kao i ostali organi. Tokom ovog procesa, telo sagoreva mnogo energije. Dakle, spavamo ne samo da bismo bile lepe, već i vitke. Hormon rasta, odgovoran za deljenje ćelija, izlučuje se samo tokom sna, zbog čega je u programu podmlađivanja veoma značajno da imamo dovoljno sna. A pri tom nije važan broj sati koji ćete provesti u krevetu, kao ni to da li ćete odlaziti na spavanje pre ponoći. Odlučujuće je to da tokom noći prođete dva kompletna ciklusa sna, od kojih svaki traje oko 90 minuta. I najbolje je ako se to desi pre četiri sata ujutro. Jer, posle toga telo počinje da izlučuje hormon stresa kortizol kako bismo se polako ponovo probudili, pa tako san postaje sve lakši. Kod ljudi koji stalno odlaze kasno na počinak, ovaj proces počinje znatno kasnije.  SLUŠAJTE SVOJU KOŽU
Biološki sat Skoro svi procesi u telu odvijaju se u skladu sa biološkim satom. A bioritam je zadatak posebne nauke: hronobiologije. Ritam kože određuje, pre svega, doba dana. Danju je koža izložena stresu, suncu i otrovnim gasovima iz vazduha te je otuda spremna na odbranu. Zato joj je ujutro potrebna UV zaštita, kao i proizvodi sa vitaminom C ili E.
Noćna nega Koža je noću programirana na deljenje ćelija, na šta može da se utiče uslovno, na primer sa dovoljno sna. „Ne postoje proizvodi za negu kože, koji pospešuju ovaj proces“, objašnjava jedan od eksperata, „ali postoje drugi njeni parametri, za koje možemo nešto da uradimo pre nego što odemo na spavanje“. Naravno, pre počinka obavezno treba očistiti lice, čak iako se ne koristi mejkap, tokom dana na kožu se taloži prljavština koja zapušava pore. Nakon čišćenja, obradujte kožu, na primer, dodatnom dozom hidratantne kreme.

 

PRAVILNO SE NEGUJTE
Masne kreme Tokom dana koža gubi vlažnost, jer je njena barijera propustljiva. Zbog toga većina krema za noć sadrži više masti, budući da se noću proizvodi manje loja. To što se koža više sjaji zbog kreme koja sadrži više masti, sigurno nam ne smeta dok spavamo. Ako imate maslinast ten, bilo bi bolje da koristite gel. Budući da koža noću ne aktivira odbrambeni sistem, može bolje da upije sastojke kao što su vitamin A ili proteini iz soje. Oni treba da pospeše stvaranje novih elastičnih vlakana koji zatežu kožu lica i tela.


SASTOJCI BOLJE DELUJU NOĆU

Depilacija Sama koža sastoji se od rožnatog tkiva i nema sopstveni bioritam. Osim toga, bioritam kože se, zahvaljujući hormonu rasta, noću ubrzava zbog čega se depilacija preporučuje ujutro, umesto uveče. Za negu kose postoje maske i tretmani za noć, pre svega, za oštećenu i istanjenu kosu. Sastojci tada mogu duže da deluju, bez negativnog učinka. Većina proizvoda nanosi se na suvu kosu, ali ne ostaju mrlje na jastuku.


POSPEŠITE DEJSTVO KREMA
Nega ruku Delovi tela koji su preko dana posebno izloženi, kao na primer ruke, takođe tokom noći zaslužuju dodatnu negu. I za ruke postoje specijalne maske koje dobro upijaju i vraćaju hidratantnost suvoj koži. Uz neke kreme dobićete i pamučne rukavice, ali možete ih nabaviti i odvojeno u apoteci ili parfimeriji.
Stopala Budući da na petama nema lojnih žlezda i najčešće ih zaboravimo tokom dnevne nege, koža na tom delu tela postaje gruba, čvrsta i ružna. Masaža, uz obilno nanošenje kreme koja sadrži ureu (Eucerin), ponovo će omekšati kožu. Na kraju, obucite stare pamučne sokne i ostavite da krema deluje.
Usne tokom noći miruju, za razliku od dana, i proizvodi za negu mogu efikasno da deluju, a da ih brzo ne skinemo. Na usne možete neneti malo meda ili balzama na bazi pantenola, voska ili vitamina E (npr. Good Night Kiss, Labello) i udobno se zavaliti u jastuke.

 

PRIJATNA POSTELJINA I UDOBAN DUŠEK
Znojenje Noću se znojimo poput sportista, jer svaki čovek dok spava gubi i do 1,5 l tečnosti. Zato pidžama i posteljina treba da upijaju i propuštaju vlažnost. Preporučuju se pamuk ili svila koji stvaraju osećaj hladnoće. Inače, kakvu ćete posteljinu i jastuke koristiti pitanje je ukusa, ali i cene. Posteljina se puni najrazličitijim materijalima – od svile do kamilje dlake. Još uvek se najčešće koriste sintetika, paperje ili perje od guske. Što se tiče veštačkih materijala, poznato je da su oni donekle jeftiniji. Prekrivači punjeni pahuljicama ili paperjem pokazali su se nešto bolji tokom ispitivanja i testiranja u oblasti regulacije vlažnosti, težine i izolacije topline. Sva posteljina može da se pere, a danas je punjenje paperjem prilagođeno osobama koje su alergične na kućnu prašinu.
Odabir dušeka Treba svakako da testirate koji dušek vam odgovara, ako je moguće na krevetu kod kuće. Jer, čak i visoka cena nije garant kvaliteta. Preporučujemo da se zato sa prodavcima dogovorite da možete da vratite proizvod. Stručnjaci koji se bave pitanjima sna, ne savetuju parovima zajednički dušek. Jer, podloga treba da savršeno odgovara sopstvenoj težini tela, a okrepljujućem snu, koji utiče na lepotu, svakako ne prija da se protresete svaki put kada se vaš partner okrene u postelji.
Udoban jastuk Da biste sprečili pojavu oteklih očiju zbog limfne tečnosti, stručnjaci ne preporučuju spavanje na specijalnim jastucima za vrat, budući da su mnogo čvršći od većine jastuka. A da biste iz spavaće sobe izbacili svakodnevni stres, koji je jedan od najvećih ubica sna, na posteljinu možete da naprskate nekoliko kapi eteričnog ulja, koje deluje umirujuće.

Tekst: Dejana Raketić Foto: Profimedia

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.