Stres bore: Kako nastaju i kako ih sprečiti?

by | 1 septembra, 2022
stres bore

Stres bore su upravo ono kako i zvuče- fine linije nastale usled svakodnevnog stresa. A evo i kako ih umanjiti.

Tokom godina, nekako, prihvatamo da su bore sastavni deo sazrevanja i da ih je nemoguće u potpunosti ukloniti. Ipak, ono što je važnije jeste kada se one stvaraju a ne da li će se stvoriti. A neke od tih linija nastaju usled izlaganja stresu. Zašto se to dešava i možemo li sprečiti njihovu pojavu, pokušavamo da saznamo u nastavku.

Šta su stres bore?

Kada smo pod stresom, ne spavamo dovoljno, najčešće ni ne vežbamo, a i naša ishrana pati. Svi ovi faktori utiču negativno ne samo na naše zdravlje već i na izgled kože. Ove bore nastaju kao rezultat hroničnog stresa, najčešće psihološkog, ali i stresa iz okoline (toksini, zagađenje, izlaganje suncu).Facijalna regija je „prva na udaru“ i tu su one i najvidljivije. Najčešće. ove bore javljaju se na predelu čena i između obrva.

Zašto se javljaju stres bore?

Stres može da proiziđe od posla, odnosa, finansija ili fizičke okoline. Ali koja je nauka iza svega toga? Prema stručnjacima, kratak odgovor je- telomera. Telomere su specifične strukture u obliku čvora na krajevima hromozoma koje štite naš genetski materijal. Kada su skraćene, one se više ne dupliraju što dovodi do pojave znakova starenja.

Individue koje pate od mentalnih poremećaja, depresije, anksioznosti ili traume mogu imati kraće telomere od onih koji nemaju ovih problema. Istraživanja su takođe pokazala da kraće telomere imaju veze s psihološkim stresom i potencijalno mogu da pojačaju određene znakove starenja.

Stres akne: Šta ih uzrokuje i kako se razlikuju od drugih pojava na licu?

Bore usled starenja vs bore usled stresa

Bore usled starenja nastaju kada koža gubi elastin i kolagen, a to počinje u dvadesetim godinama. Iako ne možemo u potpunosti da zaustavimo starenje, vidljivost ovih bora možemo da sprečimo promenom načina života.

Bore usled stresa, s druge strane, dovode do prevremnih znakova starenja (linije na licu, pigmentacija i tamni kolutovi oko očiju). Ukoliko ste u tridesetim godinama i pod hroničnim ste stresom, moguće je da su vam se pojavile ove bore.

Kako sprečiti stres bore?

Izbegavanje stresa, ma koliko da nam savetuju, nije uvek opcija. Ipak, nekim promenama možemo smanjiti vidljivost ovih bora.

  • Stvorite rutinu koja će vam umanjiti nivo stresa koji osećate, bilo da je u pitanju dnevna meditacija, vežbanje ili vođenje dnevnika
  • Ispijajte dovoljno vode u toku dana jer je hidrirana koža lepa koža.
  • Promenite način života: jedite zdravije, limitirajte unos alkohola, prestanite da pušite
  • Potrudite se da tokom noći dovoljno spavate (najmanje sedam sati)
  • Nosite kremu s zaštitnim faktorom (najmanje 30 SPF) bez obzira na doba godine
  • Stimulitište lučenje kolagena pilinzima, ishranom i pravilnom negom

 

Lepota i zdravljefizkes/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.