Vaginalne akne: Kako nastaju i kako ih tretirati?

by | 11 septembra, 2022
vaginalne akne

Vaginalne akne pojam su o kojem se retko kad priča, ali to ne znači da ova vrsta akni ne postoji…

Prekomerno lučenje ulja, kao i upale izazvane stresom, hormonima i genetikom, utiču na pojavu akni na licu i na telu. Prema studijama, akne kod odraslih ljudi mogu da budu uzrokovane i bakterijama kao i upalama u folikuli dlake. Zato ne čudi što je veoma moguće da i u intimnom predelu primetimo pojavu akni. Ponekad, one se javljaju duž bikini linije, a ponekad, do zapušenih pora dolazi i u vulvi. To uzrokuje prvo pojavu mitesera, a onda i akni u intimnoj regiji.

Šta su vaginalne akne?

Uprkos tome što je to česta pojava, o vaginalnim aknama se retko kada priča. Bez upozorenja, žene mogu da razviju seboreične ciste ili akne u bikini regiji, ali i na preponama, pa čak i na samom polnom organu. Postoje različite vrste akni.Ipak, najčešća je folikulitis- upalno stanje folikula dlake, što je najčešće rezultat brijanja. Naime, dlaka ostaje zarobljena ispod kože i dolazi do pojave urasle dlake i bubuljica. Ključan faktor za sprečavanje ovakvih akni jeste higijena nakon brijanja.

Drugi čest tip vaginalnih akni jeste hidradenitis supurtiva– velika bolna cista koja najčešće zahvata vaginalno područje. Ona nastaje kada se lojne žlezde zapuše. Može da bude izuzetno bolna i, ukoliko se ne tretira pravilno, može da izazove pojavu ožiljaka. Infekcija može biti toliko ozbiljna, da je potrebno lečenje antibioticima pa čak i hirurškim putem.

Iako su ove akne česta pojava, može da se desi da se one pomešaju s infekcijama, pa je važno voditi računa o stanju naših prepona i vaginalnog područja.

Kako nastaju i kako se leče vaginalne akne?

Zapušene pore utiču na pojavu vaginalnih akni. A zapušene pore nastaju zbog kontakta s znojem, bakterijama i nečistoćama. Vaginalne akne su slične bubuljicama na drugom delu tela i mogu biti manje i veće.

Iritacija kao i vrućina je još jedan uzrok pojave ovih akni. Znojenje, previsoke temperature, vežbanje i plivanje, kao i duži boravak na visokim temperaturama utiče na pojavu akni kako u intimnom području tako i na drugim delovima tela.

Akne mogu nastati i kao posledica kontakta s različitim hemikalijama, kremama, deterdžentom za veš, mirisima, ulošcima, vlažnim maramicama ili losionima. Isto tako, akne nastaju i usled znojenja, nošenja uskog donjeg veša i odeće…

Lečenje

Stručnjaci savetuju da ne cedimo bubuljice i urasle dlake sami. Za ovu proceduru potrebno je sterilno okruženje i sterili instrumenti.

Pravite umirujuće maske od jogurta koji će sprečiti bol, otekline i svrab, kao i upalu. Prepone i vaginalno područje treba da bude čisto, pa vodite računa o higijeni (redovno se tuširajte a ovaj deo perite isključivo vodom, bez upotrebe sapuna i specijalizovanih kupki).

Možete koristiti hladne komprese, kao i ulja za negu kože posle brijanja. Izbegavajte korišćenje kremi za depilaciju dok imate akne.

Ukoliko primetite da se akna ne smanjuje nakon određenog vremena, područje vas boli a bubuljica raste, vreme je da odete kod lekara. 

 

Lepota i zdravljeIldar Abulkhanov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.