Večito žensko pitanje: Do koje godine rastu grudi?

by | 23 septembra, 2016

Veličinu grudi određuju faktori poput genetike, težine, godina i trudnoće, a promene u veličini i obliku grudi događaju se tokom čitavog života, ali u određenoj dobi grudi prestanu rasti. Znate li do koje godine ženama rastu grudi?

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Veličina grudi stalno se menja, a može varirati čak i do jedne veličine korpe grudnjaka. Na promenu u veličini grudi utiče različito vreme u ciklusu.Kod većine žena grudi se potpuno razviju tri do četiri godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi u prilično ranoj životnoj dobi.

– Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina, ali promene u njihovoj veličini i obliku događaju se tokom čitavog života i povezane su s promenama u tkivu grudi. Na te promene utiču promene u hormonima, trudnoća, dojenje, debljanje ili mršavljenje, menopauza i slično – objašnjava ginekolog dr sc. Jasenka Grujić.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno da se vrati na pređašnje stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj ‘danak’ i promeniti izgled dojki. Ali kako i na koji način opet zavisi o tkivu i gustoći dojki i promenama u težini. Neke žene kao posledicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja grudi smanje. Pogledajte i urnebesne fotografije koje prikazuju kako stvarno izgleda trudnoća.

Genetika pak igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utiču na nivo hormona koji potom utiču na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože. Genetske karakteristike žene mogu povući s obe porodične strane, a istraživanje objavljeno u časopisu BMC „Medical Genetics“ otkrilo je kako sedam genetskih faktora znatno utiče na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi:

Jedno reagovanje na “Večito žensko pitanje: Do koje godine rastu grudi?”

  1. Beba kaže:

    Neke grudi nikad ne porastu 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.