Može li virus opstati na proizvodima za šminkanje?

Opreza nikada dosta - Kako da dezinfikujete make up proizvode

by | 28 marta, 2020
lepota sminka

Iako mnogima šminkanje ovih dana nije deo rituala, jer su zatvoreni kod kuće zbog pandemije korona virusa, do nedavno svi smo bili napolju. Zato, bitno je da dezinfikujemo svoje make up proizvode koji se nalaze u tašnama

Trenutno možemo reći da su svi opsednuti sa dezinfekcijom stvari što je i normalno u datim okolnostima zbog korona virusa koji vlada. S vremena na vreme dolazi i do nestanka deizinfekcionih sredstava baš zbog masovne kupovine, jer se trudimo da sve bude što sterilnije, od prostora oko nas do tela i odeće. Ali, šta je sa proizvodima dekorativne kozmetike poput onih koje koristimo za šminkanje?

Kako sigurno ukloniti ekstenzije trepavica kod kuće?

Stručnjak za viruse Anđela Rasmusen ovu temu komentarisala je za InStyle magazin. Naime, kako ona kaže zadržavanje virusa na određenim površinama izvan domaćina zavisi od te površine. Na nekim se proizvodima može zadržati samo dva sata, a na nekima i duže od jednog dana.

– Ne možemo puno reći o SARS-CoV-2 (virusu koji uzorkuje COVID-19) što se tiče make-up proizvoda. Ali ono što je činjenica je da virus treba domaćina kako bi se razmnožavao pa u svakom slučaju ne može dugo živeti, za razliku od bakterija – rekla je Anđela, piše idex.hr.

Ako kod kuće imate manjak kozmetičkih sredstava – Crveno vino je odlično za vašu lepotu

Na pomenutu temu oglasila se i doktorka Šating Hu koja savetuje da nakon povratka kući svoj životni prostor razdvojimo na dva dela: kontaminiranu i čistu zonu. U kontaminiranoj bi trebalo da stavimo sve stvari koje smo nosili sa sobom i na sebi. Nakon pranja i dezinfekcije ruku, trebalo bi dobro da ih sterilišemo i tek onda prenesemo u čistu zonu.

lepota sminka

Ona je podsetila da je bitno i da se redovno čiste četkice za šminkanje, da se obrati pažnja na njihove drške, a ne bi bilo loše ni da se unutrašnjost make-up proizvoda naprska medicinskim alkoholom.

Šminkanje bez isprobavanja 

Zbog pandemije korona virusa potrebno je biti oprezan na svim područjima, a iako su kod nas sve parfimerije zatvorene u svetu se posebno aludira na to da prikupovini šminke dame ne isprobavaju istu.

Kada će proći korona i kada će se život vratiti u normalu

Ono na šta posebno upozoravaju je korištenje testera u drogerijama. Naime, svima onima koji u narednom periodu odlaze u drogerije savetuje se da nikako ne koriste testere šminke jer postoji velika mogućnost da ih je koristila zaražena osoba.

Mnoge kompanije povukle su svoje testere iz radnji, a postavile dezinfekcijona sredstva na ulaze u njih.

Zato, oprezno. Čak i ako niste ovih dana izlazili iz kuće, očistite svoju šminku još jednom. Malo predostrožnosti nije na odmet.

Foto: Guliver/GettyimagesNajnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.