Opadanje obrva: Zašto se obrve istanjuju i kako to da sprečite?

by | 23 novembra, 2022
opadanje obrva, čupanje obrva

Dobre obrve su ponekad sve što vam treba: nema ničeg što je toliko seksi i toliko bezvremensko kao lepe, negovane obrve. Naravno, neki su blagosloveni punim obrvama, a neki od nas su morali da pronađu preduzimljivije načine da dobiju željeni izgled. Ovo je posebno teško ukoliko ste suočeni sa problemom zvanim opadanje obrva.

 

Šta izaziva opadanje obrva?

Uzroci su brojni: od tretmana za ulepšavanje, preko stresa i avitaminoze, do hormonalnih promena u organizmu. Važno je da najpre preispitate svoje navike i proverite da li je uzrok gubitka i stanjivanja obrva možda bezazlen,

Ali, ako je istanjivanje iznenadno, ako se događa samo na jednoj obrvi ili je praćeno još nekim promenama – javite se lekaru.

 

Mogu li proređene obrve ponovo da izrastu?

Da! U zavisnosti od osnovnog uzroka stanjivanja obrva, kreme na recept, lekovi ili jednostavni proizvodi bez recepta mogu vam pomoći da obnovite obrve i podstaknete njihov rast.

 

Opadanje obrva: najčešći uzroci i kako ih otkloniti

 

1. Prekomerno čupanje

Potreban je samo jedan pogrešan potez da biste poništili ravnotežu, i pre nego što to shvatite, preterano korigujete svoje lukove dok ne ostane gotovo ništa. Svima nam se to desilo, a jedna agresivna sesija čupanja neće izazvati problem.

Sa stanovišta dermatologa čupanje obrva je ponovljena trauma koja na kraju može dovesti do toga da koren vašeg folikula dlake prestane da funkcioniše kako treba. Ako vaše obrve pate od prekomernog negovanja, prvi korak u rehabilitaciji je lak: odložite pincetu. Pustite da vam obrve ponovo izrastu najbolje što mogu.

Ako još uvek imate neke tanke mrlje ili se ponovni rast jednostavno ne pokreće, još uvek postoji nada. Probajte neke od seruma sa gingsengom ili sa ricinusovim uljem, jer bi oni trebalo da pospeše rast obrva.

 

2. Hronična stanja kože

Oni sa ekcemom ili psorijazom verovatno neće biti iznenađeni kada ovo čuju – ova hronična stanja kože takođe mogu izazvati stanjivanje kose na vašem vlasištu i obrvama. Ako osećate svrab, upalu, perutanje kože ispod i oko obrva – možda bi bilo dobro da to pogleda dermatolog. Svako grebanje ili trljanje dovodi do opadanja obrva.

Jednom kada utvrdite šta uzrokuje iritaciju kože, morate staviti taj uzrok pod kontrolu, pa će onda prestati i opadanje obrva.

 

3. Hormonalni poremećaji

Hormonski poremećaji kao što su hiper i hipotiroidizam ili androgena alopecija takođe mogu uzrokovati stanjivanje obrva. Iako se ovi poremećaji uglavnom pojavljuju u srednjim godinama, oni takođe mogu biti genetski. U ovom slučaju, najdelotvornije je rano otkrivanje. Lečenje može da bude teško i naporno i morate ga prepustiti svom lekaru.

 

4. Opadanje obrva zbog starenja

Starenje utiče na sve nas na različite načine, ali gubitak gustine kose i opadanje obrva jesu vrlo česte pojava kako starimo. Vremenom, naši folikuli dlake prestanu da se regenerišu. Hormoni takođe igraju negativnu ulogu. Prvi znaci mogu se javiti već u četrdesetim zbog opadanja nivoa estrogena.

Ne možemo zaustaviti vreme, ali možemo pronaći načine da popunimo obrve koje su tokom godina izgubile malo volumena. Ovde su vam od pomoći trajne i polutrajne tehnike iscrtavanja obrva.

 

5. Nedostaci u ishrani

Kada vašem telu nedostaju neophodni vitamini, ono ima tendenciju da crpi ono što može iz neesencijalnih funkcija a rast kose i obrva je jedna od njih. Na primer, nedostatak vitamina D može direktno da utiče na opadanje i istanjivanje obrva. Takođe, obratite pažnju na koncentracije cinka, selena i gvožđa. Popravite ishranu i po potrebi uvedite suplemente, pa će i opadanje obrva biti stavljeno pod kontrolu.

 

6. Stres i opadanje obrva

Nažalost, gubitak kose i obrva je još jedna neočekivana nuspojava preopterećenosti. Kada ste pod stresom ili uznemireni, vaše telo proizvodi hormon stresa koji se zove kortizol. On može da poremeti procese u telu tako što određene, ne tako važne procese, stavi u fazu odmora. I, vaše obrve jednostavno prestanu da se obnavljaju. Ako opadanje obrva i stres dovedete u vezu, potražite pomoć.

 

 

 

Christopher Robins/Gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.