Sitne ili krupne oči, spušteni kapci: Tehnike ajlajnera za svaki oblik očiju

by | 30 marta, 2023

Široko postavljene, upale, bademaste oči ili spušteni kapak? Ne brinite, postoje valjane tehnike ajlajnera za svaki tip očiju! Saznajte koja je vaša

Ako već svoju frizuru prilagođavate obliku lica, a stil farmerki svojoj figuri, da li je oblik očiju uticao na vaš izbor tehnike ajlajnera? Ako nije, razmislite ponovo. Uz odgovarajuću tehniku, možete učiniti da oči sa spuštenim kapkom izgledaju otvorenije, oborene oči budnije i još mnogo toga. Usavršavanje ajlajnera je poput obreda u svetu šminke – potrebno je strpljenje i vežba.

Tehnike ajlajnera za svaki oblik očiju

Svi smo mi u jednom trenutku bili početnici u igri ajlajnera, tako da nemojte da se obeshrabrite ako vam ruka još uvek malo podrhtava dok izvlačite liniju nad okom. Glavno je da naterate vaš zglob da sarađuje i dopuni vaš oblik očiju pravim  tipom linije. Evo kako da iskoristite  najbolje što vam je priroda dala – izaberite tehnike ajlajnera za vaš tip očiju.

Ajlajner za bademaste oči

Dobra vesti za žene sa bademastim očima: možete isprobati skoro svaku tehniku ajlajnera i izgledaćete odlično. Ipak, favorit makeup asrtista za bademaste oči jeste klasično mačje oko.

Ajlajner za spuštene kapke

Kada izvlačite ajlajner na očima sa spuštenim kapcima,  obavezno iscrtavajte liniju tačno u podnožju linije trepavica. Pošto vam je kapak pokriven, trebalo bi da koristite što deblje linije,  tanke linije je teško videti kada su vam oči otvorene. Ako tražite mačje oko, debelo, izduženo krilo će vašim očima dati najveći oblik i definiciju. Ili možete učiniti da vaše oči izgledaju zaobljenije tako što ćete olovku učiniti debljom u centru oka, a tanjom u uglovima. Ovo stvara iluziju oka koje je zakrivljeno. Samo, nemojte koristiti ajlajner na donjem kapku, to će učiniti vaše oči zatvorenijima.

ajlajner za spuštene kapke

Ajlajner za velike okrugle oči

Ako imate velike okrugle oči, ajlajner se može koristiti za nežno manipulisanje oblikom i intenziviranje pogleda. Opcrtajte gornji kapak, zadržavajući podjednaku debljinu ajlajnera duž čitave linije trepavica. Koristite meku olovku, iscrtajte i donju i gornju liniju trepavica da biste dobili intenzivniji pogled.

Ajlajner za male oči

Žene sa malim očima trebalo bi da nanesu tanku liniju tačno iznad linije trepavica, prekrivajući je na spoljnim uglovima. Izbegavajte da iscrtavate donji kapak  jer će vam to dodatno smanjti oko. Umesto toga, iscrtajte samo spoljnu trećinu linije trepavica bež ili svetlucavom olovkom za oči da biste ih posvetlili oči. Završite uvijačem za trepavice i maskarom da biste otvorili oči.

ajlajner za sitne oči

Uglovi očiju na dole

Sav trik je u tome da podignete uglove očiju. Moraćete da preuveličate dramatičnost linije ajlajnera, dajući joj dramatičan zaokret ka gore, na samom kraju. Pokušajte da prevučete olovku preko oka, napolje i nagore; zatim pogledajte pravo ispred sebe u ogledalo. Koristite vlažni pamučni štapić da obrišete spoljni ugao linije  i stvorite jak i oštar ugao.

Ajlajner za duboko usađene oči (upale oči)

Sa duboko usađenim očima, ne želite da nanesete ništa previše tamno ili teško na sredinu kapaka i liniju trepavica. Najbolji tip ajlajnera za upale oči je onaj koji počinje na spoljašnjem delu. Počnite da nanosite tečnu olovku na najvišoj tački krivine oka i povucite prema napolje. Zaustavite olovku na samom kraju oka. Ako napravite predugo krilo, oko neće izgledati otvoreno i podignuto.  opterećivaće oko kada želimo da ga otvorimo i podignemo.

Tehnika ajlajnera za asimetrične oči

Udarne vesti: Sve oči su asimetrične! Međutim, kod nekih od nas to je izraženije nego kod drugih. Ako ste zainteresovani da pokušate da učinite svoje oči simetričnijim, odnosno sličnijim po obliku i veličini, ajlajner je odličan alat. Na primer, jednostavno nanesite deblju količinu olovke na spoljašnji deo vašeg manjeg oka da biste stvorili iluziju širine.

Blisko postavljene oči

Kod blisko postavljenih očiju, unutrašnju polovinu kapka treba da održavate čistom kako biste stvorili više prostora između očiju. Nanesite tanku liniju, počevši od sredine i pomerajući se ka spolja, crtajući je veoma blizu trepavica. Svemu ovome dodajte mnogo maskare na spoljnom delu trepavica.

Široko postavljene oči

Široko postavljene oči zahtevaju sličan pristup kao i krupne oči. Možete zatvoriti deo prostora koristeći tamnu boju duž linije trepavica i vodene linije. Počnite pravo od suznog kanala, i povucite olovku za oči celom dužinom i ka spolja. Uradite isto ispod oka.

Ralf Nau, DragonFly/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.