Organizacija šminke i četkica: 5 korisnih saveta

Iako vam trenutno izgleda kao teret i obaveza, organizacija šminke uz ovih nekoliko saveta biće pravi užitak! 

by | 6 februara, 2023
organizacija šminke

Iako vam trenutno izgleda kao teret i obaveza, organizacija šminke i četkica uz ovih nekoliko saveta biće pravi užitak!
Kada pronađete slobodno vreme na red dolaze svi oni dosadni poslovi koje ste obećali da ćete uraditi onda kada budete imali vremena. Jedna od tih obaveza je organizacija šminke – posao koji definitivno treba obaviti.

Organizacija šminke i četkica

Uz sledećih pet saveta, organizacija šminke će biti lak i zabavan posao!

Organizacija šminke

Kostikova/GettyImagesPlus

Organizacija šminke: Proces selekcije proizvoda

Dozvoljeno je da posedujete i koristite sve proizvode koji vas čine srećnom! Ukoliko ih često koristite i volite – odobreno je, ostavite ih u svojoj kolekciji. Međutim, budite realni tokom procesa selekcije. Ukoliko proizvod ne izaziva radost ili ne služi onome čemu je namenjeno, oni samo troše dragoceni prostor. Taj prostor koji oslobodite uklanjanjem viška proizvoda možete popuniti novim proizvodima. Dakle, nije dozvoljeno gomilanje.

organizacija šminke

Kostikova/GettyImagesPlus

Proces selekcije započnite tako što ćete baciti sve proizvode isteklog roka i sve što je prazno. Cilj je da do drugog koraka u organizaciji šminke dođete sa stvarima koje su vam potrebne i koje možete u bilo kom trenutku uzeti i koristiti.

Kategorizacija proizvoda

Kategorizacija proizvoda je neprijatelj haosa. Ukoliko svaki preparat ima kategoriju kojoj pripada onda nam je lako da ga uvek vratimo na mesto. Vaše kategorije treba da budu u skladu sa vašom rutinom. Ako uživate u svakodnevnom nanošenju proizvoda mogli biste se pozabaviti manjim kategorijama kao na primer sjaj za usne, balzam za usne, ruž za usne… Ukoliko imate veliki broj paleta sa senkama, možda treba da razmislite o manjim kategorijama za njih, kao na primer: svetle palete senki i nude palete.

Uglavnom se prednost daje nameni, a ne brendu ili proizvodu. Podelom proizvoda prema ovim kategorijama najbolje ćete proceniti kojih proizvoda imate najviše, a kojih imate manje. To će vam pomoći da sastavite najefikasniju moguću strategiju skladištenja.

Organizacija šminke i četkica: Održavajte proizvode i četkice čistim

Svoju prljavu odeću sigurno ne biste vratili u ormar. Iz istih razloga bitno je da prljave proizvode ne skladištite sa ostalim čistim proizvodima i četkicama. Samo skinite sve prosute mrlje, kapi ili ostatke. Bitno je da deznifikujete krpom ili maramicom sva pakovanja. Obratite pažnju na poklopce proizvoda jer oni mogu biti leglo bakterija. Čišćenje četkica je teži zadatak, međutim ukoliko četkicu ne perete redovno, ona osim što neće dobro raditi posao nanošenja i blendanja, takođe će vratiti i svu prljavštinu na lice. Prljavština može dovesti do izbijanja bubuljica i zapušenja pora. Dakle, perite četkice bez obzira na što vam je taj posao dosadan.

Skladištenje

Kada ste izabrali proizvode koji ostaju, kada ste organizovali proizvode prema kategorijama i očistili ih, sada odlučite gde će biti njihovo prebivalište. Smislite rešenja koja će izgledati lepo, a opet biti praktična i činiće proizvode dostupnim. Proizvode koje najčešće koristite stavite na najdostuonije mesto. Glavna stvar u vezi sa skladištenjem kozmetičkim proizvoda je da slušate sebe i da skladištite i organizujete šminku onako kako vi mislite da će vam biti najpraktičnije, jer ipak vi ćete te proizvode kasnije koristiti. Velika stvar u organizaciji šminke jeste urednost, zbog toga je bitno da korak broj tri uvek poštujete.

Staklene fioke za šminku su veoma popularne. U isto vreme su i lepe i korisne. One omogućavaju da kategorije održavate na mestu, ali i imate vrlo preglednu situaciju i da znate gde koji proizvod treba da potražite.

Ukoliko imate sto za šminkanje i fioke u kojima držite šminku, nije loše kupiti providne plastične tacne ili pregrade u kojima ćete moći šminku da razvrstate kako vam odgovara. Prilikom kupovine ovih pregrada obratite pažnju na dimenzije fioke vašeg stola, kako bi sve pregrade mogle da stanu.

Napravite etikete ili natpise na svakoj kategoriji

Da biste lako došli do kozmetike koja vam je u tom trenutku potrebna, i da ne biste dugo tražili baš ono rumenilo koje ste zamislili da iskoristite, nije loša ideja da svaku kategoriju šminke označite odgovarajućom etiketom.

Na ovaj način uvek ćete iz prvog pokušaja pronaći ono što tražite. Ovakvi natpisi ne samo da odaju utisak da je sve u vašem životu organozovano, već i izgledaju sjajno!

Mada deluje kao dosadan i naporan posao, organizacija šminke i četkica može poslužiti da ispoljite svoju kreativnost. Iskoristite maštu i potrudite se da vaša šminka bude uredna i šik!
Jovana JevtićKostikova/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.