Categories Travel

Joga putovanje sa Katarinom Batutom

Kako se jogom stvara prostor za ljubav saznali smo od Katarine Batute, joga učiteljice, fotografkinje, kreativne direktorice agencije Hiishii Photo i globtrotetke, koja ima tu privilegiju da joga asane izvodi na najslikovitijim mestima na planeti. Hvatamo beleške…

Priredila: Jasmina Ubiparip

Budi prisutna!

Biti kompletno prisutan ovde i sada, i svesno živeti trenutak do maksimuma. Imajući u vidu da smo ‘udaljeni od sebe’, da nam je pažnja rasuta na sto strana, danas je to ozbiljan izazov. Živeti i potpuno doživeti momente, one najprostije, kao što je prostor između udaha i izdaha, u kojima nalazimo potpuni mir, postaje ozbiljna privilegija za modernog čoveka.”

We’ve got nowhere to be and everywhere to go. And it all feels like #freedom and like #flying. Foto: @mandarina.yoga


Svaki joga položaj služi da se osećamo bolje u svom telu

“Nemam jedan omiljeni položaj, jer svaki ima neku svoju divnu svrhu da mi omogući da se bolje osećam u svom telu.

Volim inverzne poze i balanse na rukama, jer su uvek izazov i podrazumevaju punu budnost i prisutnost u telu, kao što su, na primer, stoj na rukama, podlakticama… Ili možda neki kompleksniji, kao što je stoj na bradi.

Posebno volim i asane za fleksibilnost, otvaranje grudi, ramena tj. izvijanja unazad (backbends) kojima otvaramo grudnu čakru (anahata chakra) i oslobađamo se stega unutar sebe, postajemo otvoreniji prema svetu i pravimo prostor da damo ili primimo više ljubavi.”

Poveži se sa prirodom!

Jogu najviše volim da vežbam napolju, kada sam u prirodi i potpuno konektovana sa okruženjem. To je najčešće na Baliju gde i živim nekoliko meseci godišnje, pa vežbam na lokacijama pored okeana ili u open air yoga shalama.

Međutim, jedna od najneverovatnijih lokacija je ona na ostrvu Java, gde sam vežbala jogu ispred vulkana koji su i dalje aktivni. Mogla sam pod nogama da osetim blage potrese zemlje, kao i snagu i konekciju sa prirodom kao nikada pre toga. Sve to sa neverovatnim pogledom na celu dolinu i vulkansko pejzažno prostranstvo.”

Izdvoj vreme za opuštanje

Vreme za opuštanje je kada stres i umor počnu da se odražavaju na moje raspoloženje ili vitalnost tela. Kada se osećam tromo, kada sam lenja ili kada me mrzi bilo šta da radim, to znači da je vreme za reset i opuštanje. Vreme da se posvetim sebi.”

It doesn’t matter what’s your reason to practise yoga, what matters is your devotion to roll out your mat everyday, make progress and dedication to something that will undoubtedly make you feel better and help your body become a healthy and balanced place for your soul to live in. Foto: @mandarina.yoga
Strolling around Budapest with my yogini friends and just could not resist to stretch it out in front of this magnificent architecture. Foto: @mandarina.yoga

Povežite se sa Katarinom klikom na link ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA