Categories Travel

Ovo su mesta na kojima sanjamo da se budimo: 9 najpoznatijih filmskih hotela

Ne samo da je njujorški The Chelsea hotel bio lokacija za brojne filmove i filmska ostvarenja, te smo ga često mogli videti na malim ekranima, već su u njemu često boravile i neke od najvećih legendi današnjice, iako on sam uopšte nije luksuzan hotel. Koliko jedan hotel može biti mnogo više od mesta na kome ćete prenoćiti i dobiti pristojan doručak, najbolje govore imena koja su se našla na ovoj listi.

Od Carlotna u To Catch a Thief do Chateau Marmonta u Somewhere i Hotela Bristol u Midnight in Paris, hoteli u kinematografiji su mnogo više od običnih lokacija. Kao veliki izvor inspiracije za filmadžije tokom godina, neki od najpoznatijih hotela na svetu odigrali su glavne uloge u filmskim klasicima. Podsetićemo se devet najboljih koji su blještali na bioskopskim platnima.

Carlton u filmu To Catch a Thief (Kan)

Zbog svog prefinjenog šarma i superluksuzne dekoracije, Carlton je bio prirodan izbor za Hičkokov klasični triler o krađi dijamanata. Sam režiser je priznao da mu je Azurna obala slaba tačka, a generacije filmofila će pamtiti blistavu Grace Kelly koja se ljubi s Cary Grantom ispred jednog od hotelskih apartmana… možda je u pitanju baš soba broj 623, sada poznata kao Alfred Hitchcock Suite.

The Chelsea Hotel u filmu Chelsea Girls ( Njujork)

Poput andergraund verzije Vile Medičijevih, Chelsea Hotel je dugo bio utočište za umetnike, a među poznate goste ubrajaju se i Charles Bukowski, Janis Joplin i Andy Warhol, koji je upravo tamo snimio svoj eksperimentalni film Chelsea Girls 1966. godine. Fokusiran na živote grupe mladih ljudi koji žive u hotelu, film je bio njegov prvi komercijalni uspeh, a u njemu je korišćena tehnika podeljenog ekrana koja je omogućila da se radnja dešava istovremeno i u boji i u crno-beloj tehnici. Praćen muzikom Velvet Undergrounda, film nas baca pravo u sred umetničke scene Njujorka iz 1960ih.

Pročitajte i…5 čarobnih malih gradova Evrope

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA