Categories Travel

Putopis iz Egipta: Put u kolevku civilizacije

Egipat je zemlja sa tradicijom, zemlja koja se smatra kolevkom civilizacije, ali malo je zaustaviti se samo na tome. To je kolevka mira, sreće i izazova, mesto gde sve izgleda moguće.

Decembar je, a zimovanje u Egiptu izgleda kao savršen beg od hladnog Beograda. Kažem zimovanje čisto zbog brojki na kalendaru, ali na savršenijem letovanju nisam bila.

Biću iskrena, nikada nisam imala želju da posetim Egipat, delovalo mi je kao mesto koje je previše na tacni i kao mnogo izdegustirana destinacija, potpuno u znaku kamile i piramide, a međutim ono je mnogo, mnogo više od toga. Kamile su veoma pitome životinje sa kojima smo se družili već prvog dana na plaži. Bilo je zaista nesvakidašnje da, dok prvu jutarnju kafu ispijaš na ležaljci, ti priđe čovek držeći kamilu uz sebe, a ona ti onjuši stopala i poziva te da je pomaziš. Potom su tu priče o svetoj životinji mački, a onda i plivanje uz nedresirane delfine na sred Crvenog mora. Egipat je ustvari jedan otvoren zoološki vrt i destinacija prepuna adrenalinskih izazova. Snorking sa delfinima je jedan od tih, a potom i ronjenje kraj predivnih grebenova i uz, do sada neviđeno, lepe ribice. Poznate lokacije za ronjenje u Egiptu su Ras MohammedElphinstoneThe Brothers and Rocky Island. Meni je ovo bio prvi put da ronim i već u toku prvog zarona osetila sam se kao da to radim po sto peti put.

Kao što već rekoh, ovaj sport nikada nisam probala i moje kompletno iskustvo možete pročitati OVDE, a iskusni na ovom putu su rekli da je cena od 30 eura veoma pristupačna za ovaj vid dnevne rekreacije na letovanju. Mi smo bili smešteni u Hurgadi, u hotelu Sentido Palm Royale, gde je sve bilo veoma pristupačno i samo mesto je veoma jeftino, a uz cenkanje prilikom kupovine možete proći povoljnije nego što biste mogli da očekujete. Ovde sam zaista ispekla zanat za cenkanje, ali mi je u prodavnici parfema to bilo i bespotrebno jer ljudi umeju da ti približe svoj proizvod i održali su nam kompletnu prezentaciju o parfemima. Oni sve originalne parfeme drže u bočicama i parfem je uljaniji od onog koje u parfimerijama uzimamo u bočici sa prskalicom. Prodavac je potopio jednu kapljicu parfema u punu čašu vode, i u narednom trenutku ta kapljica individualno prolazi kroz vodu i tek se na dnu rastapa. Nakon mućkanja iste, tečnost u čaši se oseća na veoma jak miris i kao da nije razblaženo niti malo, što nam je dalo poverenje da će miris ovih parfema zaista ostati na nama duže od 24 časa.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA