Wellness zanimanja

by | 4 maja, 2009

 

 

lepota i zdravlje - wellness zanimanjaFitnes i wellness su trend u celom svetua na Zapadu postoje škole i fakulteti za obrazovanje stručnjaka iz ovih oblasti. Predstavljamo vam najinteresantija fitnes i wellness zanimanja i apelujemo na naše Ministarstvo zdravlja i prosvete da posveti pažnju edukaciji ovakvih stručnih profila, jer su oni neophodni i kod nas

Mnogi će sigurno pomisliti da se wellnessom bave maseri ili instruktori aerobika. Ipak, nije tako. Ovaj trend doveo je do toga da su nastala i nova zanimanja, za koje je potrebno ste i posebna znanja. Pošto wellness instituti – od spa i fitnes centara do beauty farmi – u poslednje vreme niču kao pečurke posle kiše, sve je ve a i potreba za stručnim osobljem.

Odlučili smo da vam predstavimo zanimanja koja su se odnedavno pojavila na Zapadu i koja e vrlo brzo postati popularna i kod nas, jer – to su poslovi budnosti. Dakle, ako još uvek tragate za pravim zanimanjem, možda e vas zadovoljiti neka od ovih zanimanja.

Fitnes pedagog

Oblast delovanja: Fitnes pedagog može da radi, na primer kao trener, vođa seminara u firmama, savetnik u stručnim časopisima ili u wellness institutima.

Šta obuhvata školovanje: U prvoj godini stiče se znanje koje je neophodno za zvanje trenera (aerobik, ples, gimnastika, anatomija, pravilna ishrana), u drugoj za fitnes koordinatora (razvoj marketiniškog koncepta, organizacija,), a u tre oj za fitnes pedagoga (kursevi opuštanja, ishrana, wellness, pedagogija)

Trajanje: Školovanje traje tri godine, a uslov je prethodno završena srednja škola.

Wellness pedagog

Oblast delovanja: Wellness trener obavlja različite wellness masaže, ali i sve ostale radnje koje utiču na poboljšanje raspoloženja (na primer daje savete u vezi sa ishranom) i koje utiču na očuvanje zdravlja. On može da radi u kozmetičkim salonima, fitnes studijima, saunama, spa centrima i salonima za masažu. Wellness treneri mogu da kreiraju i sopstvene programe i da rade samostalno kao “personal coach” ili “personal trainer”.

Šta obuhvata školovanje:Osnove medicine, prvu pomo , relaksacione tehnike, edukaciju iz oblasti pravilne ishrane, tehnike masaže i jogu.

Trajanje:Redovno školovanje traje 12 meseci, a vanredno 22 meseca nak on završetka srednje škole.

 

Best-aging trener

Oblast delovanja:Best-aging trener kreira individualne programe za trening starijih osoba, kao i načine da zainteresuju starije osobe da počnu da se bave time. On se brine o svojim komitentima, organizuje grupne kurseve u fitnes studijima ili zdravstvenim centrima i sportskim udruženjima. Takođe, mogu e je da rade i kao lični treneri.

Šta obuhvata školovanje: Anatomija, gerontologija, psihologija, grupni trening, opuštanje, organizacija i marketing.
Trajanje: Školovanje traje 12 meseci, a uslov je prethodno srednjoškolsko obrazovanje.

 

lepota i zdravlje - wellness zanimanja

Wellness i spa menadžer
Oblast delovanja: Wellness i spa menadžeri zaduženi su za izbor, vođenje, motivaciju i koordinaciju stručnog osoblja. Oni takođe odlučuju o budu im investicijama, ponudama, planiranju i promocijama wellness hotela, spa i fitnes centara.
Šta obuhvata školovanje: Ekonomiju, vođenje preduze a, welness trening, osnove marketinga, menadžment u hotelijerstvu.
Trajanje: Školovanje traje 12 meseci, nakon završene srednje škole koja ne mora biti istog tipa.

 

Fitnes ekonom

Oblast delovanja:Diplomirani fitnes ekonom predstavlja rukovode i kadar u fitnes i spa centrima. On može da dobije funkciju stručnjaka za sport i trgovinu, ali može da radi i kao samostalni menadžer i vlasnik fitnes studija.
Šta obuhvata školovanje: Preduslov je završena viša trenerska škola i sportsko iskustvo. Nakon toga školovanje obuhvata: osnove biologije, pedagogiju, ishranu, kardio-fitnes, menadžment, ekonomiju, vođenje preduze a, organizaciju, marketing.
Trajanje: Studiranje traje tri godine, a tu se podrazumeva i praksa.

 

FitWell animator
Oblast delovanja: Fitnes i wellness animatori najčeš e rade u hotelima, na brodovima ili u fitnes centrima, gde je potrebno animirati goste, navesti ih da se bave sportom i organizovati im šou program.

 

Šta obuhvata školovanje:
Preduslov je srednja stručna sprema, a nakon toga školovanje obuhvata: edukaciju iz intrapersonalnih odnosa, retoriku, trenig za voditelje određenih objekata, anatomiju, psihologiju, fitnes za grupe, ples, koreografiju, gimnastiku.

Trajanje: školovanje traje 12 meseci.


 

 

Tekst: Violeta Komazec

 

 

Tagovi: