AJURVEDA, konačno rešenje za vašu KOŽU!

by | jul 19, 2009

Problemi sa kožom i te kako nerviraju i demorališu, a osim što utiču na izgled osobe, mogu biti i pokazatelj narušenog fizičkog zdravlja. Drevna istočnjačka veština – ajurveda – pomaže da se poboljša kvalitet kože – zahvaljujući upravo njoj, 37-godišnja Marija, koja je mesecima patila od cističnih akni, sada ima blistav i savršeno čist ten.

lepota i zdravlje ajurveda nega koze





Marija je posećivala brojne dermatologe, ali joj se stanje kože popravilo tek kada se obratila specijalisti koji lečenje ovakvih poremećaja sprovodi na principima ajurvede. On joj je pomogao da identifikuje takozvanu „došu“, koja, prema ajurvedskom učenju, odražava unutrašnju snagu fizičkog bića.

Od tri primarne „doše“ – „vata“, „pita“ i „kafa“ – pokazalo se da Marija ima kombinaciju „kafe“ i „vate“, i da joj je zato neophodna promena ishrane. „Često sam jela ‘pita’ hranu – paradajz i beli luk. Međutim, pošto imam kombinovani tip ‘doše’, ispostavilo se da treba da jedem semenke, zeleno povrće i ribu“, kaže Marija.
Osim promene ishrane, specijalista joj je preporučio i da upražnjava tehnike relaksacije (meditaciju i jogu), ali i da koristi preparate za negu koji odgovaraju njenoj, uglavnom „kafa“, puti. Marija od tada više nema nikakvih problema sa kožom, ali ni sa zdravljem uopšte.

 



LEKCIJA AJURVEDE

Nijedna osoba nema samo jednu kategoriju „doše“ (vata, kafa, pita). Važno je napomenuti i da doša kože može da bude drugačija od konstitucionalne doše. Da bi se potpuno shvatilo na koji način obe deluju na zdravlje, neophodna je konsultacija sa osobom koja se profesionalno bavi tumačenjem ajurvede. Pre toga, trebalo bi uraditi samodijagnostički test „Koja je doša vaše kože?“. Iako vam rezultat neće otkriti konstitucionalni tip, pomoći će vam da saznate kakvo je trenutno stanje vaše kože. A kad to saznate, možete da korigujete i disbalans u svom organizmu.
Doša kože može da se menja nezavisno od telesnog tipa. Promena mesta boravka, što podrazumeva promenu klimatskih uslova, svakako će uticati na došu kože.

 

NEGA U SKLADU SA „DOŠOM“

Dakle, kada odredite dominantnu došu svoje kože, možete da započnete režim uspostavljanja unutrašnje ravnoteže. Ako ste „vata“, vašoj suvoj koži neophodna je vlaga; ako ste „pita“, vaša upaljena (zažarena) koža treba da se smiri i rashladi; ako ste „kafa“, vaša masna koža treba da se zategne uklanjanjem viška masnoće. Iako je osnovni konstitucionalni tip doše nepromenljiv, ono što unosite u organizam, kao i ono što govorite, radite i jedete, svakako je promenljivo. Faktori iz okruženja, kao i emotivno i mentalno stanje, takođe utiču na stanje kože. To znači da primena odgovarajućih kozmetičkih preparata (podjednako zasnovanih na tačno određenom tipu kože, kao i na ajurvedanskim principima) nije dovoljna. Osim redovnog režima nege, neophodne su i fizičke aktivnosti, pravilna ishrana i redukcija svakodnevnog stresa. Inače, većina ljudi koja vodi računa o zdravlju, redovno vežba i adekvatno se hrani, nesvesno već sprovodi principe ajurvedanskog učenja.



KOJA JE „DOŠA“ VAŠE KOŽE?

 

1 Kolike su pore na vašoj koži?

a) Jedva primetne.

b) Uglavnom su male, ali su u „T“ zoni proširene.

c) Velike.

 

2 Šta se vidi na vašoj koži?

a) Sitne „linije“ i bore, naročito na čelu.

b) Mladeži, pege, ispucali kapilari, osip, crvenilo.

c) Višak masnoće, miteseri, proširene pore, akne i poneka borica.

 

3 Koliko često vam se na licu pojavljuju akne?

a) Retko.

b) Povremeno.

c) Često.

 

4 Kakva je vaša koža?

a) Suva, hladna, tanka, zategnuta, ispucala.

b) Osetljiva, mestimično masna, elastična.

c) Masna, debela, zapušenih pora.

 

5 Kako biste opisali neujednačenost boje vaše kože?

a) Tamna pigmentacija na obrazima.

b) Crvena pigmentacija po celom licu.

c) Smeđi ili beli pigmenti.

 

6Koji ton preovlađuje na vašoj koži?

a) Neznatno plavičast.

b) Neznatno crvenkast.

c) Neznatno žućkast.

 

7 Kakvog je oblika vaše lice?
a) Dugačko, uzano, ovalno, okruglo.

b) Srcoliko, naglašenih crta.

c) Četvrtasto ili okruglo, ublaženih crta.

 

8 Kako biste opisali svoja usta?

a) Izdužena, tanka, suva.

b) Prosečne veličine, meka, crvena.

c) Velika, pune i čvrste usne.

 

9 Kako biste opisali svoju kosu?

a) Suva, kovrdžava, metličasta.

b) Meka ili tanka, zlatan ili riđ ton, rane sede vlasi.

c) Gusta, talasasta, masna.

 

10 Kako biste opisali svoju fizičku konstituciju?

a) Sitne građe.

b) Srednje građe.

c) Krupne građe.

 

11 Na šta je vaša koža osetljiva?

a) Na suv i hladan vetar.

b) Na toplotu i sunčeve zrake.

c) Na hladnoću i vlagu.

 

12 Kakvi su vaši problemi sa kožom?

a) Suvoća i perutanje.

b) Osip, alergije, herpes, pojačano znojenje, bore oko očiju.

c) Pojačano mašćenje, depigmentacija.

 

13 Na koje „napade“ vaša koža najburnije reaguje?

a) Na dehidrataciju, naročito kada je hladno.

b) Na opekotine od sunca, osipe, upale.

c) Na akne na bradi i oko usana.

 

14 Kako biste okarakterisali svoju težinu?

a) Mršava.

b) Srednje težine.

c) Prekomerne težine.

 

15 Kakve su vaše oči?

a) Male sa retkim trepavicama.

b) Srednje veličine, svetle, osetljive na svetlost.

c) Krupne sa gustim trepavicama i obrvama.

 

16 Kako biste opisali dinamiku svoje ishrane?

a) Manji, česti obroci.

b) Konstantno dobar apetit.

c) Usporeno varenje.

 

17 Koje su vaše najveće vrline?

a) Prijateljska, kreativna, društveno prihvatljiva.

b) Strasna, inteligentna, disciplinovana.

c) Intuitivna, romantična, inspirativna.

 

18 Kakav je vaš san?

a) Nemiran i aktivan.

b) Čvrst i aktivan.

c) Dubok, dugačak i romantičan.

 

19 Opišite kako se osećate kada ste izbačeni iz ravnoteže?

a) Anksiozni, uplašeni.

b) Frustrirani, „kratkih“ živaca.

c) Potišteni i obamrli.

 

REZULTATI


Ako imate najviše odgovora pod „a“

Vaša koža je suva (vata)
Ukoliko ste „vata“, onda je vaša koža suva (kao i kosa) i svetla, a crte lica nežne. Unutrašnja neravnoteža manifestuje se suvom i perutavom kožom, kao i pojavom sitnih bora. Potrebno je izbegavati teška i začinjena jela, kao i supe, jer previše isušuju kožu. Ne preporučuju se ni hladne salate, suvo voće i rotkvice. Svakodnevno morate da popijete osam čaša vode, a preporučuje se i redovno korišćenje hidratantnog tonika. Eksperti ajurvede savetuju masažu esencijalnim uljima (geranijum, ruža, limun) koja hrane i hidriraju kožu. Vaš jelovnik obavezno mora da sadrži ribu i semenke lana.
Vata
Ako imate suvu kožu i kosu, svetao ten i nežne crte lica, najverovatnije ste „vata“. Da biste ublažili suvoću kože, pijte mnogo vode i koristite hidratantne tonike za lice koji sadrže ši puter ili ulje šafrana.

 

Ako imate najviše odgovora pod „b“

Vaša koža je zažarena (pita)
Predstavnice ovog tipa (doše) najčešće imaju svetlu, upaljenu kožu sa pegicama, kao i riđu kosu (ili sa izraženim crvenkastim pigmentom). Obično pate od osipa, kapilari su im ispucali, a kosa vrlo rano sedi. „Pita“ žene zato treba da izbegavaju začinjenu hranu, jer ona izaziva crvenilo, osipe i akne. Umesto toga, potrebno je da konzumiraju slatko voće kao što su jabuke, kruške i trešnje, ili zeleno povrće poput brokolija i kelja. Takođe, preporučuju se biljni čajevi. Kafu i druge napitke koji sadrže kofein trebalo bi izbegavati, jer spadaju u kisele namirnice koje iritiraju kožu. Masiranje lica suncokretovim uljem smiruje kožu.

Pita
„Pita“ žene imaju riđu kosu i pege na licu, odnosno telu. Problemi karakteristični za ovaj tip kože jesu crvenilo, osipi i ispucali kapilari. Da biste izgledali i osećali se sveže, jedite slatko voće, pijte biljne čajeve i masirajte kožu suncokretovim uljem.

Ako imate najviše odgovora pod „c“
Vaša koža je masna (kafa)

Osnovne karakteristike pripadnica ove doše jesu krupne oči, bujna, kovrdžava kosa i masna koža. „Kafa“ žene imaju problema sa aknama i masnom kosom. Zato moraju da jedu lakšu hranu koja organizam i kožu održava savršeno čistima. U idealnu kategoriju namirnica spadaju špargla, patlidžan i kupus, a od začina senf, đumbir i beli luk (jer ubrzavaju metabolizam). Potrebno je izbegavati „teške“ namirnice, kao što su puter, sir i beli hleb, a kolače zameniti poslasticama koje su zaslađene voćnim šećerom (fruktoza). Preporučljivo je upotrebljavati tonike za čišćenje lica sa astrigentom – komponentom koja skuplja pore i zateže kožu. Za masažu lica koristiti esencijalna ulja lavande, eukaliptusa i ruzmarina.
Kafa
Bujna kosa i masna koža karakteristike su „kafa“ žena. Da biste rešili problem masne kose i zapušenih pora, jedite patlidžan i kupus, a izbegavajte teška i začinjena jela. Za čišćenje kože koristite tonike (ili gelove) sa komponentom koja sužava pore i zateže kožu. Takođe, masirajte kožu lavandinim uljem.

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock, PR

Tagovi: