Bez dioptrije za samo dvadeset sekundi

by | maj 12, 2011

Primenom novog FemtoSecond lasera, koji je od nedavno u upotrebi u okviru klinike „Miloš“ specijalne bolnice za oftamologiju, uklanjanje dioptrije od sada će se obavljati u desetinama sekundi. Novi laser ima široku primenu u refraktivnoj hirurgiji i koristi se za napredne i savremene procedure u lečenju poremećaja vida – kratkovidosti i dalekovidosti, astigmatizma, kod presađivanja rožnjače, a uskoro i za operacije katarakte. Novim laserom izvodi se i inovativna intervencija Intracor, za uklanjanje presbiopije, odnosno dalekovidosti koja nastaje posle 45. godine. Ova intervencija, odobrena od strane NASA-e, koja se od pre tri godine primenjuje u svetu, sada je dostupna i pacijentima u Srbiji.

„Otkriće FemtoSecond lasera i nova Intracor intervencija predstavljaju veliki napredak u oftamologiji i refraktivnoj hirurgiji. Laserske intervencije se odvijaju vrlo brzo, bez upotrebe „noža“ i sigurno, sa značajno smanjenim rizikom od komplikacija tokom i nakon intervencije. Najznačajnije je što se postižu odlični i trajni rezultati – pacijenti već po okončanju intervencije vide bolje, a značajan oporavak oštrine vida moguć je nakon par dana“, kaže dr Katarina Misailović, specijalista oftamologije.

 

Poslednjih decenija zabeležen je značajan porast kratkovidih osoba od 12 do 50 godina kao rezultat genetskih uticaja i sve rasprostranjeniju i učestaliju upotrebu kompjutera. Prema nekim demografskim podacima, deo populacije starije od 50 godina koja obavezno nosi ili bi trebalo da nosi naočare za svaki rad na blizinu je između 95 i 98 odsto.

Profesionalni izazovi, potreba za kvalitetnijim životom i jasnim vidom u mnogome su doprineli ukupnom porastu broja intervencija u refrakrivnoj hirurgiji, kako laserskih tako i intraokularnih.
Intracor intervencija izvodi se u kapljičnoj anesteziji i traje, uz celokupnu pripremu, svega nekoliko minuta. Neposredno posle tretmana vid je malo zamagljen i bistri se u toku nekoliko narednih sati. Nakon toga pacijent je sposoban da čita na blizinu bez naočara. Intervencija se najčešće izvodi na jednom, „nedominatnom” oku, a čak 40 do 50 odsto pacijenata zadovoljno je vidom i ne oseća potrebu za intervencijom na drugom oku.

Tagovi: