Blagotvorno znojenje

by | maj 8, 2009

 

Sauna je, verovatno, jedan od najstarijih načina „čišćenja“ tela. Zbog jednostavnog principa po kom funkcioniše, postojala je od davnina u svim delovima sveta, doduše u raznim oblicima. Većina naših wellness centara ima finske saune, a broj onih koji uživaju u njima stalno raste. Upravo zato govorimo o blagodetima sauna, ali i o neophodnim merama opreza.

 

lepota i zdravlje sauna

 

PRE SAUNE PROVERITE SVOJE ZDRAVSTVENO STANJE

( Preporuka „Sanus wellness“ centra )

 

KORISTI Povišene temperature u saunama dovode do rasta temperature tela. Time se stimuliše aktiviranje imunološkog sistema, koji ubrzava proizvodnju belih krvnih zranaca i interferona, antivirusnog proteina sa jakim antikancerogenim svojstvima. Sauna ubrzava hemijske procese u telu, čisti akumulirane toksine i poboljšava rad kože.

 

TEMPERATURE I VLAŽNOST Temperaturu u klasičnim saunama moguće je podesiti i do 110 *C, uz vlažnost vazduha od 5 do 15%. Bitno je znati da se ne znojimo najjače na temperaturama oko 100 *C, već posle drugog ili trećeg ulaska, na temperaturi oko 70 *C.

KO NE SME U SAUNU Ljudi koji boluju od kardiovaskularnih oboljenja, astme, niskog krvnog pritiska, upale pluća, nekih bolesti respiratornog sistema… Saunu treba da izbegavaju osobe pod uticajem alkohola i opijata jer oni višestruko pojačavaju delovanje saune, što može biti fatalno. Ukoliko imate otvorene rane ili groznicu, nemojte ići u saunu sve dok problem ne sanirate. Sauna se ne preporučuje ni trudnicama, deci i starijim ljudima.

 

PRVI ODLAZAK U SAUNU Ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem, prethodno se posavetujete sa lekarom. Temperatura tela u sauni naraste u proseku za 3 *C. Zato se pre ulaska preporučuje tuširanje ali ne hladnom, već mlakom vodom. U saunu ponesite što veći peškir, koji će biti ispod celog vašeg tela i stopala. Preporučljivo je da u sauni boravite potpuno nagi. Odeća, naročito sintetička, na oznojanoj koži može izazvati ekceme i upale.

 

KOLIKO OSTATI U SAUNI Od 8 do 15 minuta, ali ako već posle nekoliko minuta osetite da vam je dovoljno, izađite iz saune. Uvažavajte signale koje vam telo šalje! Nakon saune sledi proces hlađenja – tuširanje hladnom vodom ili kupanje u bazenu sa hladnom vodom. Ipak, imajte na umu da ne treba da kvasite glavu. Faza hlađenja, po pravilu, mora da traje koliko i boravak u sauni, dakle od 8 do 15 minuta.

 

HRANA I VODA U saunu ne treba da idete gladni, ali ni punog želuca, jer i jedno i drugo stanje previše opterećuje organizam. Sat i po do dva pre ulaska u saunu ne treba konzumirati hranu! Za vreme znojenja i hlađenja nemojte piti vodu, jer se time remeti uticaj saune na organizam. Nedostatak tečnosti nadoknadite kasnije, negaziranom mineralnom vodom i prirodnim voćnim sokovima, a eventualnu glad laganim salatama od voća ili povrća.

 

OD SAUNE DO ULICE Ukoliko se ispune svi pomenuti uslovi za pravilno korišćenje saune i uzme u obzir da se organizam stabilizuje nakon 40-60 minuta, može se reći da je potrebno da između poslednjeg ulaska u saunu i izlaska na ulicu prođe oko 90 minuta.

 

TERMINI Optimalni uticaj na zdravlje, lepotu i psihičko zadvoljstvo postiže sa ako se u saunu odlazi tri puta nedeljno. Zbog umora, koji nastupa posle boravka u njoj, preporučuje se odlazak u večernjim satima. Ako se pre saune bavite sportskim aktivnostima, sačekajte da se vaš puls vrati u normalu i potrudite se da, pre početka znojenja, prođe oko sat vremena.

MILAN IVETIĆ, „Sanus Wellness“

 

lepota i zdravlje sauna

 

LEDENO TUŠIRANJE NAKON ZNOJENJA
Preporuka wellnes centra „Zvezda city oaza“

KORISTI Izbacuju se toksini, ubrzava metabolizam, povećava broj otkucaja srca, a zbog širenja disajnih puteva unosi se više kiseonika. Odlazak u saunu ujedno je i tretman protiv starenja jer povećava sposobnost primanja kiseonika, koja opada već nakon tridesete godine, a smanjuje se svakih deset godina za otprilike 4%. Preporučuje se u slučajevima raznih promena na koži (npr. akni), tokom rehabilitacije nakon ozleda, zbog smetnji nastalih usled hroničnih bolesti (reume, artritisa, išijasa), hormonalnih i menstrualnih poremećaja…

 

KO NE SME U SAUNU Kardiovaskularni bolesnici, osobe sa poremećajem rada štitne žlezde, pacijenti sa akutnim infekcijama, oni koje boluju od epilepsije, imaju tumor ili neku vrstu karcinoma…

 

PRVI ODLAZAK U SAUNU Preporučuje se da prvi boravak ne bude duži od 10 minuta. Ukoliko se, mada nemate zdravstvene probleme, ne osećate dobro, nemojte ponovo ići u saunu, jer dobro zdravstveno stanje nije garancija da će vam sauna prijati.

 

KOLIKO OSTATI U SAUNI Od brzine otvaranja pora i širenja kapilara zavisi vreme koje neko može da provede u sauni, s tim što se ne preporučuje više od 20 minuta po jednom ulasku. Posle tog vremena obavezno se pravi pauza. Može se, maksimalno, ući još dva puta, naravno, naizmenično sa pauzama.

 

LEDENO TUŠIRANJE Preporučljivo je da se posle saune istuširate ledeno hladnom vodom, kako bi se zatvorile pore i skupili kapilari, ali, ukoliko to ne možete da podnesete, tuširajte se najhladnijom vodom koju možete da izdržite.

 

OD SAUNE DO ULICE I KREVETA Vreme, koje će proteći od izlaska iz saune dok ne napustite wellnes centar, nije striktno određeno, ali je preporučljivo da se odmorite bar pola sata, kako bi se normalizovao srčani ritam, temperatura tela i pristisak. Potrebno je da prođe minimalno dva sata između boravka u sauni i odlaska na spavanje.

 

MRŠAVLJENJE I CELULIT Odlazak u saunu samo je jedna u nizu metoda koje mogu doprineti mršavljenju i eliminaciji celulita, uz dijete i redovno vežbanje. Boravak u sauni ubrzava cirkulaciju, koja je u delovima tela zahvaćenim celulitom oslabljena. Ubrzavajući metabolizam, sauna potpomaže eliminaciju celulita i mršavljenje.

VERICA MAKSIMOVIĆ, „Zvezda City Oaza“

 

Tagovi: