Brazilsko savršenstvo estetske hirurgije

by | maj 14, 2010


Dr Kostic VeliborPrivatni kliničko-bolnički centar Beogradsk i KBC, angažovao je dr Velibora Kostića, cenjenog plastičnog hirurga iz Brazila, koji nam otkriva trendove u estetskoj hirurgiji…

Brazilska estetska hirurgijaDr Kostić je studije medicine završio u Beogradu, a specijalizaciju u Rio De Žaneiru. Član je Brazilskog udruženja plastičnih hirurga i suvlasnik jedne od najboljih klinika za estetsku hirurgiju u toj zemlji. Doktor Kostić je dobitnik nagrada Prof. Ivo Pitangy i Nemer Chedid, koje nose imena brazilskih hirurga čiji je rad ostavio dubok trag u svetskoj plastičnoj hirurgiji.

L&Z: Plastični hirurzi iz Brazila su poznati širom sveta. Da li je reč o posebnom talentu ili su, radeći veliki broj operacija, unapredili tehnike do savršenstva?
Dr Kostić: Zavidno umeće je posledica velikog broja operacija. Brazilski hirurzi urade oko 700.000 operacija iz oblasti plastične hirurgije, što po broju operacija zauzima drugo mesto u svetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. Svakako da u Evropi postoji veliki broj talentovanih hirurga, ali da bi se talenat pretočio u kvalitet, neophodna je praksa, koja se stiče upornim radom. Rezultat zavisi od mnogo faktora: znanja plastičnog hirurga, pravilnog odabira pacijenta, prave indikacije, genetskih predispozicija i, na kraju, kvalitetnih uslova rada. Da bi ste se što više usavršili, morate da imate jak motiv, a u Brazilu je to, između ostalog, velika i ozbiljna konkurencija. Udruženje Brazilskih plastičnih hirurga broji oko 4.000 članova, u toku godine se organizuje stotine kurseva, simpozijuma i kongresa, pa je mogućnost usavršavanja velika.

L&Z: Koje se plastične operacije trenutno najčešće rade u Brazilu?
Dr Kostić: Zbog broja sunčanih dana i visokih temperatura, njihova tela su izloženija pogledima nego u većini evropskih zemalja. Upravo zato, o svojoj figuri izuzetno vode računa. Najčešće se radi uvećanje grudi implantatima. Ta operacija je poslednjih godina ispred liposukcije. Porast interesovanja za ovu intervenciju, uslovljen je evropskim i američkim uticajima. Veliki prodor je napravila i abdominoplastika, koja podrazumeva uklanjanje viška kože i potkožnog masnog tkiva. U 90% slučajeva, ova operacija je udružena sa liposukcijom.

L&Z: Šta ženama, koje dođu u vašu ordinaciju, kažete već prilikom prvih konsultacija? Da li ih uputite u moguće rizike?
Dr Kostić: U samom startu, procenjuje se da li su njihove želje realne. Činjenica je da su sve operacije jednostavne ukoliko je hirurg pripremljen i iskusan, i da estetska hirurgija napreduje iz dana u dan, ali svi smo imali prilike da se sretnemo sa zahtevima koji izlaze iz okvira izvodljivog. Zatim, nijednog trenutka se ne sme izgubiti iz vida da osobe koje se podvrgavaju estetskim zahvatima treba da budu zdrave. Podrazumeva se da pacijent treba da bude obavešten o svim aspektima operacije, uključujući i rizike. Međutim, komplikacije su predvidive. U najvećem broju slučajeva, pacijenti istog dana odlaze kući, bolovi su minimalni, a oporavak je veoma brz, pa samim tim i povratak svakodnevnim aktivnostima.

L&Z: Da li primećujete razliku u pristupu estetskoj hirurgiji u Brazilu i u Srbiji?
Dr Kostić: Mada se ne može reći da je ta grana medicine tabu tema u Srbiji, ovde žene još uvek ne vole da pričaju o operacijama koje su uradile. U Brazilu, koji slovi za prestonicu estetske hirurgije, žene ne samo da ne kriju koje su sve korekcije uradile, već se time hvale. Naravno, bez obzira o kom delu sveta je reč, treba poći od toga da estetska hirurgija ženi pruža osećaj ličnog zadovoljstva sopstvenim izgledom i povećava nivo samopouzdanja, a pričanje o samom zahvatu je stvar ličnog izbora.

Tagovi: