Da li su štikle postale previsoke?

by | decembar 27, 2010

Činjenica: potpetice su više nego ikad! Tim povodom, neke žene kažu da su upravo one apsolutni odraz moći i privlačnosti! Druge, pak, smatraju da su vratolomno visoke štikle previše agresivne i štetne za zdravlje. Eto povoda za debatu!

Najvise stikleEvo zanimljivih statističkih podataka: prodaja ženske obuće sa visokom štiklom značajno je skočila tokom poslednje godine, uprkos recesiji! To je, naravno, sasvim dovoljan razlog za proizvođače i prodavce da napune rafove radnji obućom visokih peta (viših od 10 cm). Pre svega desetak godina, žene koje su nosile štikle više od 10 cm na posao izazivale su negativne kritike i sumnju da se možda bave nekom drugom, slobodnijom „profesijom“ (cipele sa ekstremno visokim potpeticama neki nazivaju „porno cipele“). Međutim, danas su uticajne žene – i to ne samo Gaga, već i Opra i Barbara Volters napravile od njih normativni standard, čak i kada je poslovni stajling u pitanju. Dakle, šta se zapravo krije iza ove modne opsesije? Sudeći prema anketi na www.lepotaizdravlje.rs, za žene su brendirane cipele (gle, kakvo iznenađenje!) stvar statusa i zahvaljujući njima osećaju se bolje i zadovoljnije su sobom. Razumljivo, visoke potpetice nižim ženama pružaju osećaj „jednakosti“ sa višim ženama, prvenstveno u smislu ženske privlačnosti, dok nekim ženama visoke pete pružaju osećaj moći i samouverenosti u poslovnom okruženju.

S druge strane, mnoge žene se plaše visokih potpetica, jer im deluju nestabilno i preteće u hodu ili ih smatraju štetnim za zdravlje (ortopedi ne savetuju nošenje potpetica viših od 5 cm.) Srećom, za sve one koji prate modu, podjednako su aktuelni trendovi ravnih cipela i cipela sa svim mogućim štiklama. Opcije su potpuno otvorene!

Tagovi: