Detalji o izboru za MIS SVETA

by | decembar 11, 2009

Ovogodišnji izbor za mis sveta održaće se sutra (12. decembra) u Johanesburgu u Južnoj Africi. Na ovom prestižnom takmičenju za krunu najlepše boriće se lepotice iz 112 zemalja sveta, a Srbiju će predstavljati Jelena Marković. Otkrivamo neke zanimljivosti u vezi sa jednim od najvažnijih i najprestižnijih izbora lepote na svetu.

 

miss sveta

 

Mis sveta je najstarije međunarodno takmičenje lepote, a prvi put je održano davne 1951. godine. Prva misica bila je Šveđanka Kiki Hakanson. Godinu posle ponovo je pobedila Švedska, poslavši na izbor Mej Luis Flodin. Izbor za mis sveta prvi put je u potpunosti televizijski propraćen sedam godina kasnije, 1959. godine.

 

Milioni kandidatkinja
Više od miliona žena prijavi se svake godine na ovo takmičenje, u nadi da će biti okrunjene kao mis sveta. Kruna koju dobija mis sveta napravljena je od nakita ugledne draguljarnice „Žerards“, a kruna je simbol ovog izbora lepote od samog početka.

Zanimljivo je da, iako su Venecuela i Indija iznedrile po pet misica, a devojke iz ovih država se proglašavaju jednim od najlepših na svetu, Evropa se pokazala kao najbolja od svih kontinenata sa čak 25 titula.

 

Jelena markovicGlumice – misice
Američka glumica i Oskarovka Hale Beri predstavljala je Sjedinjene Američke Države na takmičenju za mis sveta 1986. godine i osvojila visoko drugo mesto, a zvezda Bolivuda Ajšvarja Raj osvojila je titulu mis sveta 1994. godine.

Ruskinja Ksenija Suhinova, najlepša devojka u 2007. godini, pukom slučajnošću je došla i pobedila na izboru za mis sveta. Naime, dok je ulazila u metro u Moskvi, prišao joj je poznati ruski fotograf i predložio da učestvuje na ovom prestižnom takmičenju.
Inače, izbor za najlepšu devojku sveta svakoj zemlji u kojoj se održava poboljšava turizam, kao i međunarodnu trgovinu. Izbor za mis sveta 2010. godine održaće se u Vijetnamu i biće jubilarni, 60. po redu.

Ove godine, prvi put od 2003. godine, biće izabrano čak 20 polufinalistkinja.

 

izvor: Press

Tagovi: