Kopija princezine venčanice za samo pet sati

by | maj 2, 2011

Kreatori širom sveta uzalud su nedeljama s nestrpljenjem iščekivali i najmanju informaciju o haljini u kojoj će Kejt Midlton izgovoriti „Da“. Ipak, od momenta kada se mlada uputila ka Vestminsterskoj opatiji jednoj krojačkoj firmi iz Londona bilo je potrebno tek pet sati da napravi prvu kopiju venčanice!
Nepunih pet sati nakon što je Kejt Midlton započela vožnju ka Vestminsterskoj opatiji i venčanju sa izabranikom princom Vilijamom, porodična krojačka firma u Londonu dovršila je prvu kopiju njene venčanice.
Zna se već sada da će njena haljina, kreacija Sare Barton iz britanske modne kuće Aleksandar Mekvin, biti kopirana širom sveta u ko zna koliko primeraka, ali mlada bi se sigurno iznenadila kada bi znala koliko brzo je sašivena prva, preneo je AFP.
„Čim je ušla u automobil pokušali smo da pronađemo koja vrsta čipke je korišćena i da nađemo što sličniju“, kaže 34-godišnji Raul Ečeverija, vlasnik radnje „Alterations Boutique“. Kada je samo nekoliko minuta kasnije Kejt Midlton izašla iz „rols rojsa“ pred Vestminsterskom opatijom, otkrivajući venčanicu boje slonovače od satena i čipke, čitav krojački tim se bacio na posao.
„Gledali smo prenos venčanja na televiziji i pokušavali da otkrijemo koji je materijal korišćen, a zatim smo trčali kod naših snabdevača pokušavajući da dođemo do istog“, ispričao je Ečeverija AFP-u.

Ova britanska krojačka firma naručila je deset metara postave, deset metara tila za veo, 15 metara satena i četiri metara čipke za oko 1.000 funti (1.700 dolara).
„U isto vreme naši dizajneri su pravili kroj haljine, a onda smo sve to spojili. Trebalo nam je oko pet sati da sve završimo“, pohvalio se Ečeverija.

Haljinu je inače naručio Tajms (The Times) i biće poklonjena jednom od čitalaca, a butik koji je pre 30 godina osnovala majka Ečeverije, Marija Blaskez, već je primio porudžbine za nove kopije.
„Kopiju venčanice nismo radili zbog novca, već da bismo dokazali da je sve moguće. Bio je to fantastičan izazov“, objasnio je Ečeverija. Kada se princeza Dajana udavala za princa Čarlsa 1981. godine, kopije njene venčanice pojavile su se u prodaji u roku od nekoliko sati, a od Elizabet Emanuel koja je dizajnirala tu haljinu dame i dan danas traže identične modele.
Do sada, to je bila haljina koja je najviše puta kopirana. Da li će i ostati pokazaće vreme.

Tagovi: