Mezoterapijom protiv celulita i strija

by | maj 14, 2009

lepota i zdravlje mezoterapijaMezoterapija je medicinska procedura koja podrazumeva davanje preparata prirodnog porekla, alopatskih i homeopatskih preparata, zatim vitamina i minerala u veoma niskim dozama u vidu injekcija u kožu problematičnih regija tela.
Mezoterapija potiče iz Francuske. Davne 1950. godine, doktor Mišel Pistor lečeći jednog pacijenta odlučio je da lekove u vidu injekcija daje što bliže obolelom mestu, jer je u tom slučaju njihovo dejstvo efikasnije. Takođe je primetio da je dejstvo na tkiva koja potiču iz mezoderma toliko značajno da bi svim tehnikama ovakvog lečenja trebalo dati zajedničko ime – mezoterapija.

Primena mezoterapije
Ova medicinska procedura, kao dopunski način lečenja, primennjuje se u mnogim medicinskim oblastima, recimo u angiologiji, ortopediji i traumatologiji, reumatologiji, sportskoj medicini, otorinolaringologiji, neurologiji, stomatologiji. Međutim, najrasprostranjenija primena mezoterapije je u oblasti estetske medicine, dermatologije i kozmetologije.
Pokazala se kao izvrsna metoda u rešavanju problema sa celulitom, lokalnim masnim naslagama, starenjem kože, opadanjem kose, strijama, aknama, ekcemima, vitiligom, hiperpigmentacijom, teleangiektazijom, ksantelazmom, kao i sa ožiljcima različite etiologije.

Otklonite celulit
Poznato je da je celulit jedan od najupornijih estetskih problema sa kojim se žene suočavaju. Obično su dame u zabludi jer ga smatraju posledicom viška kilograma, što je netačno. Ovu neprijatnu pojavu uzrokuje više faktora: loša cirkulacija, slabljenje vezivnog tkiva, nakupljanje masti i disbalans hormona.
Mezoterapija u otklanjanju celulita deluje tako da na kritičnim delovima tela poboljšava mikrocirkulaciju, pojačava limfnu drenažu, razgrađuje višak masnih naslaga kao i nastale vezivno-tkivne pregrade. Zahvaljujući kombinaciji preparata ona ima dvostruko dejstvo: eliminiše celulit i vraća koži izgubljeni tonus.

 

Masne naslage
U slučaju problema sa masnim naslagama, dejstvo mezoterapije usmereno je ka blokadi signala prema masnim ćelijama za nakupljanjem masti i istovremenoj razgradnji postojećih. Pri tom, dodatna dijeta i fizička aktivnost doprinose bržem i dugotrajnijem efektu.

 

Podmladite se
Mezoterapija je takođe nezamenljiva za podmlađivanje kože. Naime, zbog smanjenja elastičnosti vezivnog tkiva i oštećenja izazvanih dejstvom slobodnih radikala, vremenom dolazi do starenja, mlitavosti i boranja kože. Upotrebom antioksidanata, aminokiselina, kolagena i hijaluronske kiseline u sklopu mezoterapijskih koktela, koža se podmlađuje i zateže. Mezoterapija je usmerena na to da, sa jedne strane, uspori proces starenja kože, a sa druge, sanira oštećenja koja već postoje. Uz pomoć ove procedure aktivni elementi sprovode se direktno u sloj kože u koji nijedna krema za lice ili telo ne može da dopre, pa se efekti često mogu videti već posle prvog tretmana. Mezoterapijski kokteli su kombinacija lekovitih sredstava koja čine specijalni preparati vitamina, minerala, enzima biljnih sastojaka, anestetika, embrioblasta, placente i oligoelemenata, pakovanih u sterilne ampule.

 

lepota i zdravlje mezoterapijaPostupak
Mezoterapija je bezbedna i ne zahteva anesteziju jer injekcija izaziva samo laku nelagodnost u vidu kratkog blagog bola ili peckanja. Terapija se sastoji u tome što se mikroskopske doze mezoterapijskih koktela tankim mikroiglicama uvode pod kožu na određenu dubinu. Na ovaj način dejstvo preparata usko se lokalizuje na tretiranu površinu koja može biti bilo koji deo tela. Efekti se postižu na dva načina: farmakološkim dejstvom preparata i fizičkom stimulacijom kože mikroiglama. Lokalizovano dejstvo preparata isključuje neželjene efekte, osim lokalnih, površinskih i kratkotrajnih. Tretman obično traje 30-ak minuta i ne zahteva nikakvu pripremu niti vreme za oporavak. Nakon tretmana nema nošenja gaza ili zavoja na tretiranom delu. Mogu se javiti eventualno eritem i sporadični hematomi. Prosečan broj tretmana iznosi 8 do 10 u seriji, a tretman se sprovodi jednom nedeljno. Naravno, taj broj je individualan i zavisi kako od početnog stanja, tako i od cilja koji osoba želi da postigne.

Kontraindikacije za mezoterapiju
Kontraindikacije za primenu mezoterapije su postojanje patološke fobije od igle, problem sa zgrušavanjem krvi, opterećena alergoanamneza, sklonost ka stvaranju keloida (velikih ožiljaka), febrilnost i akutne infekcije, dijabetes, hronična bubrežna insuficijencija, aktivan herpes, terapija koja podrazumeva kortikosteroide i roakutan, epilepsija, psihoza, malignitet, teško oštećenje jetre, kao i trudnoća i laktacija.

 

Tekst: Dragana Šupić, Foto: Ivan Dobričić

 

 

Tagovi: