Nova, uspešna metoda za mršavljenje!

by | jun 25, 2009

Savremene hirurške metode, kao što je postavljanje želudačne podesive trake, značajno doprinose uspehu u lečenju gojaznosti, ističe dr Edita Stokić…
Veliki broj studija jasno ukazuje na povezanost gojaznosti sa mnogobrojnim oboljenjima, kao što su povišen krvni pritisak, šećerna bolest, povišen nivo masnoća u krvi, masna jetra, razvoj kamena u žučnoj kesi, neki oblici malignih bolesti, poremećaji seksualne funkcije… Cilj lečenja gojaznosti jeste smanjenje prekomerne telesne mase, ali i održavanje postignutnog terapijskog efekta, uz istovremeno sprečavanje vraćanja izgubljenih kilograma. Važnim ciljem smatraju se i efekti koji pozitivno utiču na faktore rizika i prateće bolesti. Ipak, krajnji rezultat lečenja treba da bude poboljšanje kvaliteta života pacijenta.

lepota i zdravlje mrsavite zdravo dijeta

Lečenje
Osnovu lečenja gojaznosti čini dijetetski režim ishrane prilagođen svakoj gojaznoj osobi ponaosob, povećana fizička aktivnost, promena životnog stila uz eventualnu primenu medikamenata. Hirurško lečenje primenjuje se u slučajevima izražene gojaznosti, kao i blažeg stepena ovog poremećaja sa već postojećim komplikacijama. Jedna od savremenih metoda, koje se uspešno primenjuju i u našoj sredini, jeste postavljanje želudačne podesive trake. Na ovaj način smanjuje se zapremina želuca, tako da se sa manjom količinom hrane postiže osećaj sitosti, čime se, uz smanjen energetski unos, obezbeđuje kontinuirani gubitak telesne mase, a kasnije i uspešno održavanje postignutih rezultata.

 


Šta kaže statistika?
Ovom metodom, 18-90% bolesnika gubi čak 55-70% prekomerne telesne mase. Preko 80% osoba podvrgnutih ovoj proceduri, pobedilo je šećernu bolest ili ju je stavilo pod kontrolu, 75% je smanjilo dozu ili prekinulo primenu medikamenata za lečenje povišenog krvnog pritiska, 75% poboljšalo je ili potpuno normalizovalo povišene vrednosti masti u krvi, 90% pacijenata korigovalo je hormonske poremećaje i normalizovalo smetnje u fertilitetu, dok je 80% kompletno oporavilo masnu jetru… U periodu od četiri meseca, jedan od pacijenata kojem je ugrađena želudačna traka izgubio je 22 kg, što mu je normalizovalo krvni pritisak, smanjilo nivo masnoća u krvi, uz prestanak bolova u zglobovima i poboljšanje kvaliteta života.


Dijetski režim ishrane
Mnoge gojazne osobe lako posežu za različitim dijetama, preparatima za mršavljenje, kao i za primenom brojnih sprava za vežbanje, a sve sa ciljem da što pre izgube višak kilograma. U preporukama za primenu ovih proizvoda navode se rezultati koji su, sa medicinskog aspekta, nerelni. Ne treba zanemariti činjenicu da se brz gubitak telesne mase može ostvariti na račun telesne vode, a ne masnog tkiva ili, pak, na račun pražnjenja sadržaja debelog creva. Nije mali broj primera štetnih posledica koji su zabeleženi tokom njihove primene. Danas su dijetetski režimi ishrane, u kojima se periodično primenjuju niskokalorične ili određene grupe namirnica, potpuno napušteni, jer nisu davali željene rezultate ili su imali štetne efekte. Istovremeno, nakon prekida njihove primene, izgubljeni kilogrami vrlo brzo su se vraćali, a neretko se dešavalo i da telesna težina dostigne nivo veći nego u periodu pre dijete. Da bi imala dugotrajne efekte, dijetalna ishrana mora da bude stručno planirana i kontrolisana. Cilj ovakvog režima jeste unos manje količine kalorija u odnosu na potrošenu energiju, uz fizičku aktivnost koja će, svakako, doprineti uspešnosti lečenja. Ukoliko pacijent sprovodi dijetu, neophodno je da vodi računa o vrstama i kvalitetu namirnica, kao i o unosu potrebne količine vitamina i minerala.

 

Tekst: Prof. dr Edita Stokić, Klinički centar Vojvodine, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma

 

Tagovi: