Prelazak iz štikli u ravne cipele može uzrokovati bol u mišićima

by | jul 26, 2010

Prema novom istraživanju, hodanje u štiklama skraćuje listove na nogama za 13 posto

Sigurno ste ponosni na sebe kada skinete visoke potpetice i odlučite da odmorite svoje noge u udobnim baletankama. Ali, naučnici tvrde kako bi to kod žena (koje većinu vremena provode u štiklama) moglo uzrokovati bolno oštećenje mišića.
Prema istraživanju, hodanje u štiklama skraćuje listove na nogama za 13 posto, a kada noge odlučite da odmorite u ravnim cipelama, mišići se istežu u poziciju na koju nisu navikli što uzrokuje bol.

cipele

– Žene koje redovno nose potpetice učiniće hroničan efekt na svoje listove. Oni će postati mnogo kraći i biće ih teško istegnuti jednom kada se potpetice skinu i žena pokuša da hoda normalno – smatra profesor Marko Narići koji je vodio istraživanje na Institutu „Mančester Metropoliten“.
U visokim potpeticama hodamo na vrhovima prstiju, što smanjuje distancu između gležnja i kolena, a to forsira listove da se skupe.
Ali, nije sve tako crno. Istraživači savetuju redovne vežbe istezanja nakon što skinete visoke potpetice.
Preporuka uključuje da jedno stopalo namestite ispred dok drugo gurnete iza sebe i pomičete pete gore i dole kako bi istegnuli listove. Vežbu treba ponoviti nekoliko puta nakon skidanja cipela. Žene bi nakon vežbe trebale da osećaju manju bol prilikom prelaska u ravne cipele.

cipele

cipele

Tagovi: