RETINOL: Neću da starim!

by | jun 10, 2009

Akcenat savremene kozmetike je prevencija i značajno ublažavanje, posledica starenja. Od svih hemijskih materija, koje se koriste u ovu svrhu, retinol je naučno dokazano najefikasnije sredstvo tvrde stručnjaci iz RoC-a.
Rezultati nedavno sprovedenog, i vrlo opsežnog sociološkog istaživanja (obuhvaćene su zemlje Evrope i SAD), pokazuju da žene nakon četvrte decenije života, više nego ikada ranije, žele da očuvaju mladalački izgled. Prema ovom trendu, koji sociolozi nazivaju kulturološkom revolucijom, konstantno nastojanje žena da odlože pojavu znakova starenja postalo je standard u razvijenim zemljama.

 

Lepota i Zdavlje - Necu da starim - Retinol

Šta žele zrele žene?

Poznate i slavne dame, koje su zagazile u petu deceniju života, u ženskim časopisima, stoje rame uz rame sa znatno mlađim lepoticama. Izuzetno veliki procenat pripadnica lepšeg pola (oko 68%), između 42. do 58. godine života, smatra da je privlačnost važan kvalitet za savremenu ženu. Istovremeno, većina želi da izgleda i oseća se mlađe nego što objektivno jeste i uverena je da mladolik izgled (bar deset godina manje) fantastično podstiče samopouzdanje.

Izmena stavova o fizičkoj lepoti i njenom uticaju na uspeh u životu, samo je logična posledica društvenih kretanja. One sada jednostavno žele da uživaju u godinama koje su pred njima, a očuvanje lepote je važan deo njihovog plana.

Kako starimo?

Da bismo uspeli da pobedimo neprijatelja, moramo dobro da ga upoznamo.  Dakle, šta se dešava sa našom kožom tokom godina? Dermatolozi razlikuju hronološko starenje (posledica uticaja genetike i hormonskih procesa) i fotostarenja (posledice dejstva spoljašnjih faktora, kao što su UV zračenje, pušenje i zagađenja sredine). Proces hronološkog starenja smanjuje broj i debljinu vlakana kolagena i elastina u dubljem sloju kože (dermis). Takođe, usporava regeneraciju ćelija u površinskom sloju (epidermis), i slabi vezu između dermisa i epidermisa, zbog čega se koža opušta.




Šta je retinol?

Prirodno prisutan u pigmentima u retini oka, retinol je Xčist vitamin AX – aktivna materija u ljudskom organizmu. Njegova uloga je višestruka: od obezbeđivanja funkcije vida, rasta i reprodukcije, do učešća u razvoju kostiju i mozga. Zaštitno dejstvo retinola u procesu fotostarenja otkriveno je 1986. godine, a stručnjaci kozmetičke kompanije RoC prvi su ga uspešno primenili, 1995. godine, unevši ga u sastav anti-ageing preparata. Od tada je tehnologija znatno napredovala, a današnja kozmetička sredstva sadrže znatno stabilniju, efikasniju i trajniju formu retinola i odgovaraju čak i osetljivom tipu kože.

Kako deluje retinol?

Na najefikasniji mogući način retinol reaktivira produkciju kolagena u koži. Kolagen predstavlja vezivna vlakna koja pružaju oslonac epidermisu i čine do 70% tkiva kože, obezbeđuju joj elastičnost i sprečavaju njeno opuštanje. Vremenom, prirodni proces obnavljanja kolagena se usporava, zbog čega se epidermis istanjuje, a bore postaju uočljivije. Uloga preparata na bazi retinola jeste upravo da speči ovu pojavu.


Da li retinol utiče na stvaranje novih ćelija?

Osim primarne uloge – podsticanje prirodnog procesa obnavljanja kolagena – retinol uzrokuje i proliferaciju (brzi rast) ćelija epidermisa. Oko 35. godine života, usporava se obnavljanje osnovih ćelija epidermisa (keratinociti). Kliničkim ispitivanjima dokazano je da retinol reaktivira ove ćelije, a pri tom zateže i obnavlja ćelijsku strukturu.

I to nije sve – retinol je koristan za kožu na još mnogo načina – poboljšava njenu teksturu, njenu elastičnost i čvrstinu, posvetljuje i homogenizuje boju i redukuje pigmentaciju. Zbog brojnih pozitivnih uloga, i posle deset godina nakon početka primene u kozmetici, retinol ostaje jedno od najefikasnijih sredstava u borbi protiv posledica starenja kože.

 

Tekst: Nataša Ćovin

 

Tagovi: