Sve o laserskoj LIPOSUKCIJI

by | septembar 14, 2009

Ova neagresivna metoda novost je u oblasti plastične hirurgije, a koristi se za uklanjanje masnih naslaga i celulita. Prolazak laserskog zraka kroz masno tkivo dovodi do: prskanja masnih ćelija, odnosno njihove razgradnje, koagulacije sitnih krvnih sudova, čime se sprečava pojava modrica i otoka, stimulacije kolagena, što dovodi do zatezanja kože iznad tretiranih regiona.

Lasercka liposukcija#1 „LL mi je pomogla da se oslobodim jastučića na stomaku“
PROBLEM
Nemam vremena za rekreaciju, mada bih, iskreno rečeno, uz bolju organizaciju mogao to da uglavim u svoj raspored. Međutim, više volim da sat vremena provedem u nekom prijatnom restoranu nego u teretani. Pošto dobar deo dana provodim u sakou, „jastučići“ se nisu videli pa se zbog njih nisam mnogo nervirao. Ali, nedavno sam kupovao novo odelo i nikako nisam uspevao da se „uvučem“ u svoj broj, pa sam odlučio da promenim nešto.
M. B., poslovni čovek, 41 godina


ZAŠTO LL? Kada sam, pre nekoliko meseci, čuo da se i kod nas radi laserska liposukcija, pomislio sam da je to dobra stvar. Ali u to vreme sam se još uvek zavaravao da će se sve promeniti kad, jednog dana, počnem da idem na tenis. Jednog dana! Odmah posle „epizode“ sa (ne)kupljenim odelom, otišao sam u ordinaciju DE. Tokom razgovora sa doktorima saznao sam sve što me je zanimalo, a najviše me je obradovalo to što ova intervencija ne podrazumeva odsustvovanje s posla. Dobra vest je i činjenica da su rezultati izvesni, ali postepeni. Iako je ovo 21. vek, siguran sam da bi mi se prijatelji podsmevali kad bi čuli da sam uradio liposukciju.


U BLAGOJ SEDACIJI Moram da priznam da sam pred intervenciju imao veliku tremu. Legao sam na sto i polako zaspao, jer sam se sa lekarima dogovorio da liposukciju uradimo u blagoj sedaciji. Zvuči smešno, ali zaista sam lepo „spavao“, a kad sam „progledao“, video sam velike flastere na svom stomaku i bokovima. Doktori su mi stavili steznik, takozvani bandaž, nakon čega sam otišao kući i, po sistemu „bolje sprečiti nego lečiti“, popio tabletu protiv bolova. Mirno sam spavao cele noći.


DAN POSLE Sledećeg jutra osećao sam se kao kad posle dugog lenstvovanja odlučite da vežbate, pa dobijete upalu mišića. Bilo je baš onako kako su mi doktori rekli. Nakon dva dana, bol se znatno smanjio, skinuo sam flastere i najnormalnije se istuširao. Nekoliko modrica sa stomaka nestalo mi je tokom sledećih deset dana.


DVE NEDELJE POSLE Tokom narednih nedelja primetio sam da se moj stomak značajno smanjio. Tri meseca posle intervencije, na kontroli smo bili zadovoljni i doktor i ja.


REČ LEKARA Nismo očekivali da će broj muških pacijenata biti skoro isti kao i ženskih. Njima, najčešće, problem predstavljaju masne naslage na stomaku, bokovima i podbratku, a ovaj gospodin je tipičan primer. S ovim regijama tela problem imaju čak i muškarci koji redovno treniraju. Kod muškaraca je, u proseku, postoperativni period kraći nego kod žena, verovatno zbog toga što imaju brži metabolizam.

 

#2 „Nestale su moje ‘krofnice’ oko kolena i laktova“
PROBLEM Zaboravila sam kada sam poslednji put izašla iz kuće u majičici na bretele ili kratkoj suknji. Razlog za to nije strogi dres kod u firmi u kojoj sam zaposlena, već moje punačke nadlaktice i „salce“ oko kolena. Ako vam kažem da nosim konfekcijski broj 38, shvatićete da nisam debela, ali – što reče jedan moj drugar – imam „rukice k’o šunkice“. Vežbala sam, išla na masaže, koristila „čudotvorne“ kreme… Mišići su se donekle razvili, ali nadlaktice su mi i dalje bile debeljuškaste, a deo oko kolena takav da na suknju kraću od midi nisam smela ni da pomislim.
M. M., pravnica, 32 godine 

ODLUKA I REŠENJE Posle razgovora sa lekarima, više nije bilo dileme. Jedva sam čekala zakazani termin. Sve je prošlo bez mnogo muka – em što ova vrsta liposukcije nije traumatična, em su tretirane male površine.

 

OČEKUJUCI „PROMOCIJU“ Popodne posle intervencije provela sam telefonirajući prijateljicama. Nije me mrzelo da svakoj, natenane, ispričam kako je bilo. Kod LL mi je smetalo samo to što sam morala da budem strpljiva. Bilo bi idealno da sam odmah mogla da obučem majicu bez rukava, navučem minić i – odem u kafić u koji svraćaju svi moji prijatelji. Jedva sam čekala da svima pokažem svoje „novo telo“. Međutim, morala sam da obuzdam nestrpljenje. 

POSTALA SAM SAMOUVERENA Najzad sam izgledala onako kako sam želela. Igrom slučaja, baš tada sam počela da izlazim sa mladićem koji mi se odavno dopadao. Svesna sam da se nije zainteresovao za mene zbog „stanjenih kolena i nadlaktica“, ali i sada – nekoliko meseci kasnije – verujem da je ta liposukcija odigrala značajnu ulogu u mom životu. Naime, tih dana mi se činilo da sam neodoljiva, a zna se da muškarci vole samouverene žene.

 

REČ LEKARA Problem zbog kojeg nam se obratila ova pacijentkinja vrlo je čest, a uzrok je obično genetski faktor. Imajući u vidu veličinu masnih naslaga, odlučili smo se za lasersku lipolizu, a to znači da je organizmu prepuštena resorpcija i eliminacija razgrađene masti. Činjenica da se taj proces odvija tokom desetak nedelja, ukazuje na to da se željeni efekat postiže postepeno. 

laserska liposukcija#3 „Oduvek sam želela vitke noge i najzad ih imam“
PROBLEM Kad biste me pitali kako ocenjujem svoj izgled, rekla bih – 6. Razlog za to su moje debele butine. Da su vitkije, moglo bi se čak reći da sam zgodna, jer imam lepe grudi i izrazito vitak struk. Srećom, moji roditelji su savremeni ljudi, pa za njih estetska hirurgija nije bauk. Kad je pročitala tekst o laserskoj liposukciji, majka mi je rekla da na internetu potražim više podataka. Ono što sam saznala delovalo je vrlo privlačno. Sledeći korak su bile konsultacije sa lekarima iz ordinacije DE.
G. V., studentkinja, 19 godina 

U ORDINACIJI Budući da su moje butine iziskivale ozbiljniju korekciju, doktor mi je predložio LL praćenu aspiracijom. To znači da se masne ćelije „razbijaju“ laserom, ali se ne čeka da se njihova sadržina vremenom eliminiše iz organizma, već se tokom intervencije evakuiše vrlo tankim kanilama.

 

KAKO SAM SE OSEĆALA Intervencija i „postoperativni“ dani koji su usledili, prošli su bez ikakvih problema. Sve vreme sam se plašila da će iskrsnuti nešto i da će mi lekari reći: „U 99 posto slučajeva sve prođe bez komplikacija, ali vi ste nažalost u onoj grupi od 1 posto…“. Međutim, to se nije dogodilo. Ne znam da li se tako osećaju sve žene koje su pomoću plastične hirurgije, ako je ovo uopšte hirurgija, korigovale svoj izgled, ali za mene je bilo fascinantno što se moj „lični opis“ značajno promenio, i to u jednom jedinom danu. 


ISPUNJENJE ŽELJE
Noć pre liposukcije razmišljala sam o tome gde ću kupiti finu meku plišanu trenerku koja će mi fantastično stajati. Plišana trenerka je za mene bila nešto posebno. Kad god bih videla devojku kojoj savršeno stoji, pomislila bih – blago njoj kad može da nosi nešto što tako lepo ističe figuru. Nekoliko dana posle operacije, otišla sam i kupila predivnu trenerku, i to roza, jer sada ne moram da vodim računa o tome da tamni tonovi „vizuelno sužavaju“. Posle deset dana skinula sam bandaže i otišla da se šetam u svojoj novoj trenerci, tako ponosna, kao da nikad ništa lepše nisam obukla.

 

REČ LEKARA Pored primene lasera, značajnu ulogu imala je i aspiracija. To je bio način da se deo obimnih, laserom razgrađenih masnih naslaga, odmah evakuiše, čime je postignut izuzetno dobar rezultat. Za razliku od klasične liposukcije, ovaj operativni zahvat izvodili smo u lokalnoj anesteziji, a primena lasera omogućila nam je da skoro u potpunosti izbegnemo pojavu otoka, modrica i bola.

 

Tekst: Brankica Treskavica; Foto: Shutterstock

Tagovi: