Umeci za kosu mogu da dovedu do ĆELAVOSTI

by | mart 13, 2010

Iako kosu naizgled čine bujnijom, a time i zdravijom, umeci za kosu zapravo mogu da budu pogubni za kosu i, na kraju, da dovedu do ćelavosti, upozoravaju britanski stručnjaci i traže njihovu zabranu.

 

Umetak


Jeftino nije dobro
Iako mnogi frizerski saloni nude jeftino ugrađivanje ekstenzija za kosu, tek su retki od njih zaista osposobljeni da stručno i kvalitetno izvedu taj zahvat. Zbog loše izrade je broj mladih žena koje pate od problema s kosom u značajnom porastu, a najviše je reč o opadanju većih pramenova kose, pa čak i ćelavljenju.

 

– Ljudi kad stavljaju ekstenzije u kosu često imaju velike nade da će zbog toga izgledati atraktivnije i osećati se dobro, ali to vrlo često završava u suzama – izjavio je za BBC Beri Stivens koji vodi grupu stručnjaka u sklopu „The Trichological Society“, jedne od najznačajnijih naučnih grupa u Velikoj Britaniji.

 

– Ekstenzije u kosi mogu da izazovu vrlo ozbiljne posledice ako se nose dugo. One mogu trajno da unište kosu – upozorava Stivens.

 

Umetak

Oštećeno teme
U izveštaju se navodi da neke žene nemaju vidljivih znakova gubitka kose iako je njihovo teme, kada ga se pažljivo pogleda, prilično oštećeno.

 

Beri Stivens je u sklopu svog istraživanja sarađivao sa mnogim ženama koje su tužile frizerske salone pošto im je zbog nestručnog stavljanja ekstenzija uništena kosa i teme. Posle nekoliko godina ispitivanja stotina žena, njihove kose i temena, Stivens je zaključio da su ekstenzije koje su lepljene u kosu, ušivene ili pričvršćene metalnim prstenom štetne i da bi ih trebalo zabraniti u Velikoj Britaniji.

 

– Ekstenzije ugrožavaju prirodnu kosu. One su teške, ne upijaju vodu i lako se zamrse. Umecima za kosu je poslednjih godina porasla popularnost jer je kosa znatno jeftinija nego što je nekad bila. Kvalitet kose može napraviti veliku razliku. Kosa lošeg kvaliteta će se lakše zamrsiti i zapeti prilikom četkanja, pa će umetak lakše i ispasti.

 

Slušajte stručnog frizera
Međutim, frizerka Shola Rose sa dugogodišnjim radnim iskustvom se ne slaže sa pozivom na zabranu ekstenzija:

– Ako ste se odlučili za ekstenzije, trebali ste da ih stavite pravilno, a njihova trajnost zavisi i od toga koliko često ste ih menjali i kako ste ih održavali. Ako vam frizer kaže da biste trebali da napravite pauzu i odmorite kosu od umetaka, onda biste trebali da ga poslušate, a ne da odete u drugi salon. Trebalo bi da ih stavlja samo kvalifikovan frizer. Neki frizerski saloni su skloni da to urade ispod cene i tada je kosa lošijeg kvaliteta. Mislim da bi to trebalo da bude regulisano zakonom, ali to trenutno nije slučaj u Velikoj Britaniji.

Izvor: tportal.hr

 

Tagovi: