Vesna De Vinča: Lepota je savršenstvo nesavršenosti

by | jun 13, 2009

Skoro 15 godina, koliko vodi izbore Miss Srbije i Miss Crne Gore, igrom sudbine, Vesna de Vinča proizvodi i ocenjuje lepotu. Upravo teče ciklus izbora Miss Srbije 2009. u organizaciji Miss Yu Kompanije, a pripreme finalistkinja počinju 20. juna u hotelu „Grand“ na Kopaoniku.
De Vinča i ove godine dovodi iz inostranstva značajne ličnosti, pa tako iz Njujorka stiže T.J.Walkers, jedan od najpoznatijih i najplaćenijih instruktora PR-a u svetu. Devojke će, pored osnovne škole lepote – škole šminke, frizure, stila, koreografije, fotografije, tv-spotova, biti obučavane i u retorici, glumi, psihologiji, kratkoj istoriji civilizacije.
Biraće se i Miss Sporta, jer finalno veče u Sava Centru (6. Jula) predstavlja jedan od značajnih događaja u sklopu ovogodišnje Univerzijade.

lepota i zdravlje izbor za mis vesna de vinca

Do sada je Kompanija Miss Yu dala ukupno 182 stipendije za visoko školovanje svojih finalistkinja! Mnoge od stipendistkinja danas rade kao uspešne žene, pre svega u oblasti medija, PR-a, menadžmenta i modnog biznisa, u svetu i u zemlji.

Gospođo De Vinča, postoje mnoge definicije lepote. Za koju se Vi odlučujete?

Platon je tvrdio da je lepota samo ideja koja u nekoga ulazi, tu ostaje neko vreme, a onda izlazi. Dipak Čopra kaže: „Lepota je srce kreacije“. Tako u dubini svake kreacije pulsira lepota. Ivo Andrić kaže: “ Lepota je vidljiva, ali nedostižna, i neizdrživa, ne može se uhvatiti, ne može se ukrasti, nema se za šta kupiti, niti se može od ljudi oteti, niti od boga izmoliti, kao priviđenje je nestvarna i kratkoveka, a draže od svega što je živo, i stvarno i nadohvat ruke…“

Očigledno, dobro poznajete estetiku. Koju biste nam knjigu preporučili?

Za pocetak, knjigu :“Istorija lepote“ Umberta Eka. On ukazuje na dve definicije i dve vrste lepote. Jedno je Apolonska lepota, a drugo je Dionizijska lepota. Apolonska lepota proističe iz starogrčkog mita o lepoti u kome je smešten zakon zlatnog preseka, koji lepotu uzima kao harmoniju i idealnu proporciju. Ovoj „zlatnoj“ lepoti se ne može odupreti. Ali možda su u pravu oni koji tvrde da je lepota tražila divljenje, međutim, posle određenog vremena izazivala i umor. Dionizijska lepota, koju je definisao Niče, govori o pokušaju kršenja zakona lepote, u koji provaljuje haos, upadajući, dakle, u taj fini sklad. Ova druga, Dionizijska lepota, uzbuđujuća je, ispunjena misterijama i žrtvenim obredima, kao u Dionizijskim svečanostima.

lepota i zdravlje mis srbije dragana atlija

 

Znači, možemo napraviti čudo: Od ružnog pačeta se pretvoriti u labuda?
Da, baš uzbuđuje ta razlika između datog (Bogom) i izvedenog (onog što možemo da postignemo ljudskim pregnućem), između biologije i kulture. Moj zadatak je, a ja sam izgleda zarobljena u toj misiji, da proizvedem stanje da najvrednije, nevidljivo učinim prisutnim, a ono što je formalno prenametnuto lepo, diskretnim. To zovem procesom poliranja. Zato uvodimo sasvim novu definiciju: „Lepota je savršenstvo nesavršenosti!“ Danas zaista svako može biti lep, ako se pridržava ovog principa.

Ali, kako postići to „savršenstvo nesavršenosti?“

Evo recepture: Najpre treba otkriti žariste svetlosti koja tinja u nama. Provocirati ga tako da se ta svetlost podiže i da se uspravi. Svetlost onda izbije kroz pore. Najjači snop prodire kroz oči. Onda se dešava magija. Lepota je definitivno unutrašnji fenomen. To je energija unutrašnjeg bića. Zato su sve plastične hirurgije besmislene. Zato je navlačenje Kavalija i Dolce&Gabane, sasvim tužno verovanje da se do lepote može doći spolja i to tuđom intervencijom. Jedno je moda. Ona se može kupiti. Drugo je stil. Stil se otkriva i stvara. U tom procesu robne marke mogu samo da odmognu. Moderan konzument rizikuje da na kraju izgubi sebe. Ima li šta tragičnije?

lepota i zdravlje mis nevena lipovac

 

Vi, u stvari, pomažete svima nama da otkrijemo da lepota može da traje, jedino ako je sa smislom ?
Tako je. Svu ogromnu medijsku moć koju Miss Srbije ima, mi indirektno povezujemo sa značajem iskonskih i pravih vrednosti. Zato insistiramo na obrazovanju. Do sada smo dali ukupno 182 stipendije! Svaka devojka koja dođe do finala, a da nije prekršila nijedno od pravila Kodeksa ponašanja naše Kompanije, zaslužuje i treba da bude nagrađena visokim obrazovanjem. Za vašu informaciju, u svetskim razmerama, isključivo Miss World Organizacija daje samo jednu stipendiju godišnje. Mi smo u Srbiji skoro „mali džin“. Promovišemo obrazovanje kao neophodnu stepenicu za svaku mladu zenu. Time utičemo na sudbine i onih devojaka koje dobiju stipendije, ali i na misao gledaoca . U vremenu u kome su sve vrednosti polomljene i gde mladim ljudima vlada vrednosni haos, mi pokušavamo da unesemo red.

Devojkama, znači, vaša Kompanija poklanja nešto zaista trajno, za ceo život?

Time se i odvajamo od svih onih, lokalnih, raznih sumnjivih i opasnih takmičenja, koja i dan-danas vršljaju Srbijom i Crnom Gorom, i koja sigurno ne vode u svet i na fakultete. Uvek apelujem na kolege koji promovišu takva takmičenja govoreći da oni nesvesno ulaze u „đavolju igru“ tih sumnjivih organizatora, podržavajuci lažna obećanja, najniži tretman žene i ogroman rizik da se tim devojkama nesto loše i ružno, čak tragično desi. Samo da podsetim da je jedna nezvanična Miss ondašnje Jugoslavije ubijena od strane jednog od organizatora tog lažnog izbora.

 

lepota i zdravlje vesna jugovic vesna de vinca nelson mendela

 

Tekst: Mirjana Kukilo

Tagovi: