5 tajnih signala: Proverite da li je vaš trening zaista efektan

by | 9 juna, 2016

Upravo ste se vratili sa trčanja, znojavi ste, malo crveni i jedva čekate da skinete majicu – to je znak da ste istrošili dosta kalorija! Ili ipak niste?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

„Znojenje je plač sala“ bi moglo biti mnogo dalje od istine, utvrdili su istraživači. U stvarnosti, vaše preterano znojenje bi moglo biti rezultat različitih stvari, kao što su godine, pol, nivo kondicije, broj znojnih žlezda koje imate, vaša DNK ili jednostavno spoljašna temperatura.

Pročitajte i… Uz ove vežbe je Kim doterala liniju nakon porođaja

Umesto da se oslanjate na znojenje koje vam „pokazuje“ koliko ste dobro radili, ispratite ove korake koji će vam pokazati da li zaista vežbate sve mišiće ili ipak ne.

Na šta sve morate da obratite pažnju pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Slušajte svoj stomak

Ako ste gladni nakon vežbanja, znači da sve radite kako treba. Odmah i malo nakon treninga, vaše telo traži nutrijente koji su mu potrebni. Treninzi u kojima imate vežbe snage ili kardio uglavnom istroše oko 200 kalorija i više. Tu se troši dosta energije, posle kog žene moraju da se „dopune“ sa obrokom ili smutijem. „U redu je biti gladan. To vam telo govori da ste naporno radili i da je vreme da ga dopunite energijom,“ rekla je jedna od fitnes instruktora i istraživača.

Pročitajte i… 5 minuta dnevno: Najbolja jutarnja vežba za sve generacije

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Fokusirajte se na savršenu formu

Koncentrisanje na rađenje savršenih trbušnjaka kako bi se povećala potrošnja kalorija. Što više mišića imate, bolji će vam biti metabolizam, tokom i nakon treninga. Vežbanje čučnjeva, sklekova, trbušnjaka i ostalih vežbi snage nije namenjeno da biste se znojili, već da biste stvorili dobru formu i odgovarajući oporavak – dve stvari koje grade mišiće i garantuju isreošene kalorije.

Pročitajte i… 3 osnovne vežbe koje rade sve gimnastičarke

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Vodite računa o pulsu

Ovo je malo nezgodno, jer morate imati aparat koji meri otkucaje srca. Ali praćenje rada srca rokom vežbi vam može pomoži sa varijacijama jačine vežbi za najveće sagorevanje. Ako se krećete sporo, srednje ili brzo tokom kardio vežbi, onda ste potpuno u igri, a kalorije će vam se topiti.

Pročitajte i… Polučučanj: Najbolja vežba za zatezanje i oblikovanje zadnjice

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Budite sigurni da posle osećate bol u mišićima

Važno je da obratite pažnju na to kako se osećate nakon vežbi. Ako se znojite, a mišići vam uopšte nisu umorni, to je znak da niste radili dovoljno. Preterano znojenje kod žena nije znak da su njihove vežbe efektne. Ovo ne znači da treba da mišići da vam budu u bolovima nekoliko dana, već da morate posle dobrog trninga osećati umor i slabost u njima.

Pročitajte i… Dovoljan je samo minut dnevno: Vežba koja čini čuda za vaše telo

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Neka vam vežbe variraju

Najbolji način da ubrzate metabolizam i sagorite više kalorija? Vodite računa da vaš program vežbanja nikada ne bude isti i stalno budite pod nekim izazovom. Vežbanje jedne vežbe u „vrućim pantalonama“ tokom cele nedelje vam neće poboljšati fizički izgled ili vežbanje uz jedan te isti CD sa vežbama svake nedelje. Ako se vaš program sastoji iz više različitih tipova vežbanja, ubrzaćete metabolizam i stići ćete do cilja vrlo brzo.

Pročitajte i… Jednostavna vežba koja aktivira baš sve mišiće

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.