Avokado ili maslinovo ulje: Koje je zdravije?

by | 29 juna, 2022
avokado ili maslinovo ulje

Avokado ili maslinovo ulje, nas je interesovalo koja je razlika i koje je zapravo zdraviji izbor. A evo šta smo saznali.

Svako ko se i malo bavio zdravom ishranom zna razliku između zdravih i nezdravih masti. Dodavanje zdravih masti esencijalno je za izbalansiranu ishranu i zdravlje. Međutim, danas u ponudi imamo mnogo biljnih ulja, a u tom izboru, nekako prednjače ulje avokada, kao i maslinovo ulje. A znate li koja je razlika, te koje je ulje zdraviji i poželjniji izbor? Istražujemo u nastavku.

Avokado ili maslinovo ulje?

Neka od najnezdravijih industrijskih biljnih ulja jesu ulje suncokreta, soje i kukuruza. Sa druge strane, neka biljna ulja imaju brojne benefite po naše zdravlje. Ona održavaju naš metabolizam zdravim, drže hormone u balansu, neguju kosu, kožu i nokte, te utiču na pravilno funkcionisanje celog organizma.

Veoma je važno u ishrani koristiti kvalitetno, nerafinisano ulje, koje nastaje procesom hladnog ceđenja. I upravo u ovu grupu spadaju maslinovo i avokado ulje.

Šta je avokado ulje?

U pitanju je hladno ceđeno ulje avokada. Ova voćka se bere, ljušti, a zatim gnječi, te se onda ekstrahuje ulje, procesom hladne prese. Ulje avokada bohato je antioksidantima i oleinskom kiselinom i posebno ima benefite po zdravlje mozga i kože. Isto tako, ovo ulje povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i sprečava rizik od kancera.

Ovo ulje ima tačku dimljenja na 271 stepen Celzijusa, te je idealno za prženje i kuvanje.

Maslinovo ulje

Kao što znamo, ovo ulje nastaje procesom hladnog presovanja maslina, koje se prethodno čiste i ljušte. Najzdravije je ekstra devičansko maslinovo ulje, koje je povezano s sprečavanjem rizika od kancera i kardiovaskularnih bolesti. Isto tako, ovo ulje ima antiupalna i antioksidantna svojstva, podržava imuni sistem, kao i zdravlje srca i mozga.

Njegova tačka dimljenja je na oko 152 stepena Celzijusa, te se može koristiti za pečenje. Isto tako, preporučuje se i u sirovoj formi.

Avokado ili maslinovo ulje- ključne razlike

Pored samog ukusa, ova dva ulja razlikuju se u tački dimljenja. Nakon te tačke, ulje može potencijalno postati opasno. Kada su u pitanju ova dva ulja, tačka dimljenja je gotovo zanemarljiva. Pa koje ulje onda koristiti?

I jedno i drugo ulje su sjajan izvor zdravih masti, pa ne možete pogrešiti ni sa jednim. Zapravo, na kraju dana, sve se svodi na lični ukus. Neki opšti savet jeste da avokado ulje koristiti se za pečenje i kuvanje, a maslinovo za dresinge, ali sve zavisi od toga šta vam se više dopada.

 

 

lepotaizdravlje.rsOlesia Shadrina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.