Balansiranje hormona vežbanjem je moguće i vrlo jednostavno, a evo i kako!

by | 24 avgusta, 2022
Balansiranje hormona

Balansiranje hormona u organizmu važno je za opšte funkcionisanje celog tela i uma. A pored brojnih načina, jedan od najjednostavnijih (i najzdravijih) svakako je vežbanje! Evo o čemu se radi!

Kada je u pitanju vežbanje, više je više, zar ne? Zapravo, nije baš tako. Previše vežbanja može da utiče na disbalans hormona. A kako da znamo da je do toga došlo?

Hormoni su hemijski prenosioci poruka koji održavaju naše telo u srećnom stanju. Na žalost, dolazi do loše komunikacije zbog koje se osećamo umorno, razdražljivo i nemotivisano. A na to utiču brojni faktori, počev od stresa, preko loše ishrane pa sve do previše vežbanja.

Balansiranje hormona vežbanjem

Količina pokreta i fizičke aktivnosti na dnevnom nivou imaju ogroman uticaj na hormonski odgovor u našem telu. Na primer, kada pokrećemo mišiće, vlakna komuniciraju s masnim ćelijama što signalizira hormonima. Naš srćani ritam i nervni sistem uzrokuju da mozak luči hormone, što na posletku, utiče na rad svih drugih organa. Svaki deo našeg tela radi zajedno.

Svi hormoni igraju ključnu ulogu za nas, na dnevnom nivou, pa čak i hormon stresa kortizol. Ipak, važno je da svaki od tih hormona bude u balansu, kako bi i mi sami bili u balansu.

Vežbanje moćno utiče na ovu ravnotežu i poboljšava lučenje određenih hormona.

Koji hormoni se pokreću vežbanjem?

Epinefrin/norepinefrin– odgovara na stres i fizički i emotivni. Vežbanje utiče na lučenje ovih hormona koji pomažu prilikom metabolizma hrane. Oni igraju ključnu ulogu u mršavljenju.

Insulin– utiče na podizanje i spuštanje šećera u krvi, a on signalizira telu da skladišti masne naslage.

Kortizol– hormon stresa, luči se kada vežbamo. A on utiče na apetit.

Estrogen– predstavlja hormon zaslužan za začeće i trudnoću, a u isto vreme utiče i na naše dobro rapsoloženje. On radi u saradnji sa progesteronom, a oni zajedno, kada su u balansu, na naše telo deluju kao antidepresiv, pomažu da zaspimo i ubrzavaju metabolizam.

Hormon rasta– ovaj moćan hormon je ujedno i sagorevač masti, tela telo da koristi energiju iz masnih naslaga. On se naročito luči tokom intenzivnih treninga kao što je HIIT.

Testosteron se najčešće vezuje za muškarce, ali neophodan je i za žene. Ovaj hormon utiče na izgradnju mišićne mase, sagoreva masne naslage, povećava energiju, jača kosti i utiče i na libido.

Progesteron smo već spominjali, a on utiče na regulaciju menstrualnog ciklusa i na trudnoću.

Serotonin je hormon sreće koji nam pomaže da poboljšamo raspoloženje i da bolje spavamo. Isto tako, ovaj hormon utiče na bolji libido, memoriju, apetit i varenje.

Balansiranje hormona vežbanjem- kako to postići?

Intenzivni treninzi poboljšavaju „hemiju“ našeg tela, uključujući i nivo testosterona. Ipak, u isto vreme, lučimo i veću količinu kortizola. Zato, potrebno je biti umeren u vežbanju.

Savet je da nedeljni plan vežbanja uključuje raznoravne vrste fizičkih aktivnosti, i intenzivnije i laganije. Takođe, veoma je važno da imamo i dan odmora, kako bi nam se telo oporavilo.

Trening koji preporučuju stručnjaci izgleda ovako:

HIIT: 12 do 20 minuta, tri puta nedeljno.

Treninzi snage: Tri puta nedeljno (podizanje tegova, sklekovi, zgibovi)

Istezanje: Pet minuta nakon svakog treninga

Šetanje: Četiri do pet dana u sedmici.

Ne sedite mirno: Ukoliko vaš posao uključuje sedeći položaj, ustajte na svakih sat vremena, protegnite se i prošetajte, makar i po hodniku firme.

Uz kardio vežbe, vežbe snage i podizanje tegova, ishrana igra važnu ulogu u balansiranju hormona.

 

Lepota i zdravljend3000/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.