Bikini body je telo u kojem se dobro OSEĆAMO! Ovako glasi “call to action” fitnes trenera Jelene Šijak

Pozivamo vas da ovog leta odbacite nametnute ideale i brinete o psihofizičkom zdravlju, a ne o izgledu!

by | 14 juna, 2021

Kada ukucate „bikini body“ u Google, od prvih nekoliko desetina linkova, sajtova, Youtube profila i predloženih knjiga – tek JEDAN priča o tome koliko bi pozitivno bilo kada bi ceo taj trend zamro i ostavio nas na miru.

Piše: Jelena Šijak 

U poslednjoj anketi koju sam objavila na svom Instagram profilu, preko 50% pratilaca je odgovorilo da oseća pritisak „priprema tela za leto“.

Da li smo „dovoljno dobri“ za plažu?

Od detoks čajeva do „tela za plažu za samo dve nedelje“, poruka „bikini body“ ideje je jasna – NISI dovoljno dobar i zasigurno postoji neki razlog zbog kojeg bi se i ove godine mogao osećati loše na plaži.

Slika koju „bikini body“ način razmišljanja kreira potpuno je jasna – nesavršenostima u njoj nema mesta. Bilo da imate višak kilograma, celulit, problematičnu kožu ili oblik tela, svaka pojedinačna nesavršenost može biti izvor ogromnog nezadovoljstva. Dok drugi profitiraju na našim nesigurnostima, nama ostaju posledice koje su daleko nadrastaju težak odabir kupaćeg kostima. Svesno ili nesvesno, kreiramo nesigurnosti koje se prelivaju na čitav naš život i mogu direktno da utiču na sve bitne aspekte.

Iz ličnog iskustva…

Hoću da kažem da niste usamljeni u ovoj priči. Primetila sam po sebi da koliko god da dobro izgledam, uvek mogu da pikiram neki deo sebe kojim nisam zadovoljna. Ako ne podsetim sebe da je ok da sebi dozvolim nesavršenosti vrlo lako mogu da skrenem na taj put destruktivnih misli i ponašanja prema sebi.

Moj call to action je odbacivanje nametnutih „ideala“. Primetila sam da mi je ova zima dosta teško pala. Zapala sam u neko prirodno stanje hibernacije. Mnogo manje sam se kretala a mnogo više gledala Netflix, jela i spavala. Sa dolaskom toplih dana primećujem prirodnu obnovu energije i želje da se više krećem, da više šetam, da kupujem sveže voće i povrće kojeg sada, naravno, mnogo više ima. Kao čovek, kao žena, ja sam ciklično biće i svesno pratim prirodne promene. Krucijalno mi je da napravim jasnu distinkciju između te dve stvari, ‘želim’ i ‘nametnuto mi je’.

Pripreme za leto – život!

A leto? Leto nam je ponovo iza ćoška. Ali ove godine nećemo se spremati za leto. Nećemo se spremati da bismo što bolje izgledali za neke tamo random, nebitne ljude. Za plažu, za prolazno oblačenje u kupaće kostime. Hoćemo da treniramo da nas više ne bi bolela leđa. I da bismo mogli potrčati za detetom ili doneti kese iz prodavnice. Želimo da stojimo uspravno i da nam dah ne kida grudi ako potrčimo za autobusom.

Ove godine želimo da se osećamo dobro!

Trenirati treba iz ljubavi, a ne iz mržnje prema sebi

Nećemo da jedemo zdravo samo zato što će nam kupaći otkriti stomak. Ili da pumpamo gluteuse iz istog razloga. Ove godine želimo da odemo u prodavnicu i kupimo voće, povrće i neki lepi začin zato što smo svesni toga da nezdrava hrana na svakodnevnom nivou, dugoročno, zaista nije dobra za nas. Zato što ZNAMO koliko se tromo i loše osećamo nakon „tone“ junk hrane i zato što smo svesni toga da i telo treba voleti, poštovati i tretirati zdravljem. Kako ga često čašćavamo spolja, tako (i još) više treba i iznutra. Ove godine nećemo dozvoliti da nas drugi uslovljavaju slikom kakvi treba da budemo, već ćemo biti mrvu pametniji i otići na trening zato što znamo da je on dobar za nas. Zato što znamo koliko je lepo biti fizički sposoban. Zato što smo svesne toga da treba trenirati iz ljubavi, a NE iz mržnje prema sebi i telu u kojem se nalazimo. Birajmo za sebe lepe, konstrukivne i podsticajne emocije naspram destrukcije i obesti prema telu koje smo same sebi stvorile.

(Pročitajte i… Šta se zapravo dešava u našem telu kada vežbamo)

Nikada jedan čovek neće biti samo telo, baš kao što ne može biti ni samo duša. Ipak, telo je naš fizički hram. I verujte mi na reč, ono je PREZAHVALNO. Počastite ga ove godine brigom, ljubavlju i nežnim emocijama. Pokazujte manje drugima, a više SEBI. Tada će sve doći na svoje mesto i biti u redu. I stomak će biti ravan, i šorts će dobro stajati.

Ove godine, pripremajmo se za život.

Više o Jeleni i njenim fitnes programima potražite na adresi hocudabudem.fit.

lepotaizdravlje.rsPrivatne fotografije / Jelena Šijak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.