„Bosonogo“ treniranje: Da ili ne?

by | 23 septembra, 2021
Bosonogo treniranje

Bosonogo treniranje je novi trend u fitnes svetu, ali da li se preporučuje? Otkrivamo vam u nastavku. 

Iako smo potrošili čitavo bogatstvo na udobne patike za trening, izgleda da ćemo na treningu morati da ih skinemo! Naime, sve češće na društvenim mrežama nailazimo na trenere koji dižu tegove, rade vežbe i treniraju bosonogi. Ali da li i mi treba to da probamo? Evo šta kažu stručnjaci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lacee Lazoff (@laceelazoff)

Treniranje bez obuće – za i protiv

Kao što znamo, stopala imaju na hiljade nervnih završetaka i šalju signale telu, što omogućava da ono bolje razume svaki pokret. Kada stimulišemo nerve na stopalima, bolje razumemo način na koji stojimo i hodamo. A to na kraju utiče i na to kako se krećemo.

Biomehanički, vežbanje bosih nogu takođe utiče i na efikasniju aktivaciju mišića gluteusa i centralnog dela tela (kora).

Benefiti bosonogog treniranja

Bolji osećaj za prostor

Samim tim što bosom nogom dotičemo podlogu za vežbanje, dobijamo bolju percepciju prostora. A time imamo i bolje preformanse prilikom samog vežbanja. Mozak se bolje povezuje s ostatkom tela.

Pročitajte i… Retro vežba 90ih vraća se u fitnes svet

Jača i fleksibilnija stopala

Mišići stopala, prilikom vežbanja bez obuće, „teraju“ nas da stojimo uspravno i utiču na bolji balans. A jaka stopala su oslonac za celo telo. Vežbanjem bosih nogu jačamo mišiće stopala, postajemo mobilniji, imamo bolje držanje i stabilniji smo, kažu stručnjaci.

Veća svesnost disbalansa

Kada vežbamo bez obuće, postajemo svesniji svih slabosti u našem telu. Na primer, prilikom čučnja, ukoliko smo bosi, shvatamo da li su nam slabija kolena, kukovi ili mišići nogu. Isprobajte i videćete.

A ima li nedostataka?

Pa, prema stručnjacima, bosonogo treniranje nema nedostataka. Samo je važno da naučimo kako pravilno da koristimo stopala u određenim vežbama. Na primer, prilikom preskakanja konopca, moramo da naučimo da se dočekamo tako da bude bezbolno.

Pročitajte i… Recite: „Želim. Hoću. Mogu.“ I počnite da vežbate!

lepotaizdravlje.rsskynesher/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.