Burpi – Vežba za potpunu transformaciju tela

by | 18 decembra, 2020
Vežba burpi

Burpi je složena vežba za izgradnju snage i izdržljivosti. Veoma je intenzivna, pa samim tim idealna da iskoristite fenomen prekomerne potrošnje kiseonika nakon vežbanja. Kod takvog tipa vežbi (intenzivno vežbanje koje ubrzava puls), telo nastavlja da sagoreva kalorije dugo nakon treninga, što znači da ima produženi efekat. (Pročitaj: Kada pročitate koliko je dobar, trening snage više nećete izbegavati)

Visoki intenzitet burpija pogodan je za kraj treninga, ali možete ih raditi i kao deo kružnog treninga (vežbu ne treba predugo raditi u kontinuitetu). Veoma je važno da budete skoncentrisani na pravilno držanje tela i izvođenje pokreta. Iako veoma efikasna, ta vežba nosi veliki rizik od povreda i nije baš idealna za početnike.

Ako vežbate kod kuće i nemate tegove, elastične trake i drugu fitnes opremu, burpiji će vam omogućiti da pojačate uobičajeni intenzitet vežbanja. Kako pravilno da ih izvedete?

Savijte kolena, kao da ćete napraviti čučanj, a dlanove postavite na pod ispod ramena. Izbegavajte snažan udar ruku o pod jer može istegnuti zglobove, laktove i ramena. Kada su ruke na zemlji, ispružite noge u sklek.

Burpi – vežba uz koju kalorije nestaju

Pri spuštanju tela na pod, stisnite zadnjicu i vrat držite u neutralnom položaju. Što je veći broj ponavljanja, to je teže pravilno izvesti pokret. Umor će dovesti do toga da kukovi propadaju i dodiruju pod pre ostatka tela. To može opteretiti donji deo leđa, pa pokušajte da celo telo držite u pravoj liniji (dok se krećete prema podu).

Zatim iz čučnja skočite ka plafonu, sa rukama pruženim iznad glave. Lagano savijte kolena pri doskoku kako biste zaštitili kolena i zglobove. Pri podizanju, telo treba da bude u ravni. Noge držite malo šire od širine kukova.

Burpije nemojte raditi ako imate povrede ligamenata, a vežba nije pogodna ni za one sa slabim zglobovima.

Ova vežba je izuzetno dobra jer ubrzava rad srca i jača snagu celog tela. Nagla promena položaja i skakanje dovode do zatezanja mišića i brzog sagorevanja kalorija. (Pročitaj: Moćnih pet – ovo su najefikasniji treninzi za gubitak kalorija)

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.