Da li kokosovo ulje izbeljuje zube?

Društvenim mrežama se šire vesti da kokosovo ulje izbeljuje zube, ali da li treba verovati svim trendovima sa TikToka?

by | 24 maja, 2023
kokosovo ulje izbeljuje zube

Mnogi su već čuli da kokosovo ulje izbeljuje zube, međutim, plaše se da bi to mogao biti samo još jedan marketinški trik. Evo odgovora na pitanje da li kokosovo ulje izbeljuje zube ili ga ne treba koristiti jer može biti štetno za usnu duplju?

Da li kokosovo ulje izbeljuje zube?

Praksa ispiranja usta uljem stara je više od hiljadu godina. Ovaj način higijene nastao je u Indiji i u nekim zemljama održao se do danas. Devedesetih godina, ovaj trend se vratio u modu, a sada je sa TikTokom dobio novi talas. Veruje se da ispiranjem usta uljem pomaže da se oslobodite bakterija u ustima, sprečite karijes, otklonite loš zadah, ali i izbelite zube.

Ovaj princip je dosta jedostavan. Dovoljna je mala količina ulja koje ćete staviti u usta, a nakon 10-15 minuta je isprati. Ponavljajući često ovaj postupak, mnogi kažu da su dobili rezultate. Čitav sadržaj iz usta je veoma važno pljunuti, a ni u kom slučaju ga ne treba gutati. Pristalice ove metode smatraju da se bakterije lepe za ulje i time se postiže efekat beljih zuba.

Oni koji veruju da im ova metoda zaista daje rezultate veruju da je stvar u tome što kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja sprečava rast bakterija i deluje antimikrobno.

kokosovo ulje izbeljuje zube

White Bear Studio/Getty Images Plus

Šta kažu studijte?

Iako su mnogi korisnici društvenih mreža zadovoljni rezultatima, brojne studije nisu pokazale veru između kokosovog ulja i izbeljivanja zuba.

Bakterije su jednoćelijski organizmi sa gustom zaštitnom školjkom i čak ni neki antibiotici ne mogu da se nose sa njima, tako da ih ni kokosovo ulje ne može ukloniti iz usta. Kokosovo ulje verovatno stvara zaštitu na površini zuba i desni i ometa normalno funkcionisanje bakterija, ali ono ne može dovesti do nihovog nestanka. Kokosovo ulje samo nakratko usporava brzi rast bakterija. Nakon kratkog vremenskog perioda, prirodni enzimi pljuvačke razgrađuju ulje i smanjuju njegovo dejstvo.

Stomatolozi izbeljuju zube uz mnoštvo preparata i ta vrsta izbeljivanja traje neko vreme. Osim toga, da kokosovo ulje ima tako dobar uticaj na zube, taj podatak bi odavno bio poznat u stomatologiji.

Kada je u pitanju zdravlje, ne bi trebalo da se eksperimentiše. Koristite standardne prakse oralne nege, obratite se stomatologu za savet i pomoć. Kokosovo ulje ima dobar efekat kada su u pitanju bolesti desni, upale i loš zadah, ali nemoguće je da na ovaj način zaista izbelite zube.

Jovana JevtićProstock-Studio/ Getty Images Plus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.