Džamping džek: Superefikasna vežba za zdravlje i vitku figuru

Iako možda ne deluje tako, ovaj tip vežbi ima brojne zdravstvene benefite po naše zdravlje!

by | 29 maja, 2021

Sigurni smo da ste još u osnovnoj školi čuli za vežbu džamping džek, ali da li znate koliko je zapravo ovaj tip vežbe dobar za naše zdravlje?

Pored toga što utiče na bolju mobilnost, poboljšava cirkulaciju, ova vežba ubrzava i metabolizam. U nastavku ćemo vas sigurno naterati da praktikujete džamping džek svaki dan.

Zdravstveni benefiti

Vežba za celo telo

U pitanju je filometrička vežba, odnosno kretanje koje uključuje eksplozivne aerobičke pokrete koji povećavaju brzinu i moć tela. Stoga, džamping džek utiče na sve mišićne grupe i predstavlja trening ta celo telo.

Ovaj tip vežbe sagoreva masne naslage, poboljšava snagu, ali utiče i na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Jačanje kostiju

Studija iz 2006. godine pokazala je da su žene, koje su skakale džamping džek tri dana sedmično 10 puta, ojačale kosti nogu i donje kičme za samo šest meseci.

Kako starimo, naše kosti prirodno gube gustinu. Ovom vežbom to možemo sprečiti, a uz to smanjiti rizik i od osteoporoze.

Mršavljenje

Džamping džek utiče i na pojačano trošenje kalorija, pa samim tim ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanju masnih naslaga. (Pročitajte i… Kardio trening od samo 15 minuta)

Uklanja stres

Bilo koja fizička aktivnost, a naročito skakanje, utiče na lučenje hormona sreće, a samim tim i na uklanjanje stresa.

Izdržljivost i stabilnost

Ovaj tip vežbi pomaže nam da budemo izdržljiviji, jači i stabilniji, jer jača mišiće, kao i kosti.

I za kraj, ono što je najbolje od svega jeste što ovu vežbu možete da radite uvek i svuda, a samo 10 skokova dnevno može i te kako da napravi razliku.

 

lepotaizdravlje.rs Antonio_Diaz/iStock(Getty Images Plus via Getty Images