Ekadaši post: Kako izgubiti težinu prema lunarnom kalendaru?

by | 29 septembra, 2022
Ekadaši post

Ekadaši post je popularan metod gubitka viška kilograma, a kako funkcioniše i da li je zdrav, otkrivamo vam u nastavku.

Poznato je da bilo kakva radikalna ograničenja u ishrani mogu imati izuzetno negativan uticaj na stanje organizma, ali ta činjenica nije sprečila da ekadaši terapeutski post postane trend broj jedan u gubitku težine i „oporavljanju“. U nastavku stavljamo tačku na „i“ u vezi sa ovom popularnom vrstom posta.

Šta je ekadaši post?

Pre dve godine u medijima se proširila vest da je Nobelova nagrada za medicinu dodeljena dvojici lekara koji su dokazali da je postom moguće smanjiti rizik od raka za čak 90 odsto. U pitanju je metoda poznata kao ekadaši terapeutski post. Ideja je jednostavna: svakih 11 lunarnih dana (otprilike jednom mesečno) morate potpuno odbiti hranu i vodu.

Vest se ispostavila kao lažna: laureatu su lažno pripisivane reči o lekovitosti ove vrste posta, ali se mit toliko ukorenio u javnosti da savesni specijalisti i stručnjaci nisu uspeli da ga potpuno opovrgnu.

Samodisciplina ili oporavak?

Dakle, zašto je ova lažna vest tako lako prihvaćena kao istina? Činjenica je da Jošinori Osumi, naučnik koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu, proučava fenomen autofagije. Autofagija (od grčkog autos – „ja“, phagos – „jedenje“) je proces u kojem se ćelije uništavaju, oslobađajući se nekih svojih strukturnih delova. Autofagija se javlja i u normalnom stanju tela, ali ponekad ovaj proces može signalizirati razvoj bolesti.

Mnoge pristalice terapeutskog posta veruju da se zahvaljujući postu telo čisti od nepotrebnih supstanci. Zato su se odmah „navukli“ na Osumijevo otkriće, videvši u njemu potvrdu svoje teorije, iako sam Osumi nikada nije rekao ništa o prednostima posta.

Lunarni post

Ekadaši post je tehnika 24-časovnog isprekidanog posta 11. dana nakon punog i mladog meseca svakog lunarnog meseca u hinduističkom kalendaru.

Hindu kultura se smatra jednom od najstarijih na svetu. Njeni koncepti su zasnovani na bliskom odnosu između duhovnih i fizičkih komponenti ljudskog tela. Prema hinduistima, u procesu života u ljudskom telu, stalno se gomilaju „šljake“ – štetne materije koje se moraju odložiti.

Jedan od načina je da ne jedete i ne pijete ništa tokom dana. Prema Hindusima, za to vreme telo, u uslovima nedostatka hrane i vode, doživljava stres i ubrzava metaboličke procese, intenzivno uklanjajući toksine iz tela. Po logici Ekadaši metode posta, na ovaj način se telo navodno može izlečiti od raznih bolesti: hipertenzije, dijabetesa, astme, bolesti gastrointestinalnog trakta i mnogih drugih.

Savet nutricioniste: Da li je autofagija zaista delotvorna?

Ali šta se dešava u praksi?

Sve to zvuči primamljivo, zar ne? Međutim, problem je u tome što zvanični stav nauke o ovom pitanju zvuči sasvim nedvosmisleno: biti u stanju dehidracije i kalorijskog deficita je štetno. Zagovornici medicine zasnovane na dokazima ne podržavaju terapeutski post. Ove ideje, uključujući i one o terapijskom i  autofagiji, nisu podržane naučnim dokazima.

Ekadaši postu svakako ne treba da pribegavaju trudnice, dojilje, osobe sa kardiovaskularnim i onkološkim oboljenjima, bolestima bubrega, tuberkulozom, gihtom, tromboflebitisom, anoreksijom, kao i osobe sa smanjenom telesnom težinom i one koje konzumiraju jake lekove.

Tehnika i pravila Ekadaši posta

Dakle, ako i dalje želite da se testirate posteći ekadaši, ali ne želite da naškodite svom zdravlju, trebalo bi da se pridržavate određenog skupa pravila:

U idealnom slučaju, dnevni post ekadašija podrazumeva potpuno odbijanje hrane i vode. Za one kojima je teško, možete da se pridržavate nepotpune metode ekadaši posta, u kojoj je dozvoljeno jesti hranu koja ne sadrži žitarice ili mahunarke, ali samo jednom u popodnevnim satima. Ishrana se može sastojati od bilo kog korenastog povrća (osim cvekle), vode, orašastih plodova, mlečnih proizvoda, šećera, voća i sveg povrća osim pečuraka. Kada postite, trebalo bi da pijete i jedete ne više od jednom dnevno.

Vreme početka i završetka ekadaši posta zavisi od vremenske zone određenog regiona. Da bi se tačno odredilo vreme ulaska i izlaska iz ekadašija, postoje posebni programi za tačno izračunavanje vremena posta.

Dan pre početka Ekadaši posta važno je isključiti tešku hranu iz ishrane, a pri izlasku početi sa vodom, postepeno prelaziti na tečnu hranu i tek onda se vratiti na uobičajenu ishranu.

Važno je još jednom naglasiti: danas ne postoje naučni dokazi o prednostima suvog intermitentnog posta (ekadaši post), pa ako odlučite da isprobate ovu tehniku, prvo morate da se konsultujete sa specijalistom. Zapamtite: sve je otrov i sve je lek, glavna stvar je mera.

 

Lepota i zdravljePheelings Media/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.