Fitness saveti: 4 stvari koje ne bi trebalo da radite neposredno pred trening

by | 7 decembra, 2019

Iako je za vidljive rezultate veoma bitno koliko redovno i koliko intenzivno trenirate, nesumnjivi uticaj na vaš fizički napredak ima i ono što radite pre i posle treninga. Kako bismo iskoristili potpuni učinak tokom treninga, za koji izdvajamo vreme i ulažemo napore, veoma je bitno da neke navike iskorenimo, naročito pre i posle treninga.

Ove stvari nikako ne bi trebalo da radite neposredno pred trening:

1. Smanjite količinu obroka i unos vlakanaSasvim je uradu da pola sata pred trening imate malu užinu, ali nikako nije poželjno da neposredno pred trening preterate sa hranom. Ako ste jutarnji tip, odaberite lagani doručak pre treninga, u vidu grčkog jogurta sa bobičasetim voćem, koji će vam dati dovoljno energije i pokrenuti vaš metabolizam. Zaboravite na jake obroke, posebno one bogate vlaknima, neposredno pred trening.

2. Motivišite se

Tokom treninga počnite da razmišljate o tome kako će vaša rutina izgledati i šta želite da postignete treniranjem u nekom narednom periodu. U skladu sa svojim ciljevima napravite plan treninga koga želite svakodnevno da se pridržavate. Ako pred sobom imate jasan cilj mnogo više energije ćete preusmeriti na vežbanje.

Ne dozvolite sebi da idete u teretanu i radite vežbe bez smisla, jer niste motivisani. Na taj način trošite i vreme i energiju, bez ikakvog učinka, a to je poslednje što želite.

3. Ne preskačite istezanje

Istezanje je veoma važan korak i na početku i na kraju vežbanja i zato ne bi trebalo da ga izostavljate iz svoje fitness rutine. Na početku treninga izvedite dinamično istezanje svake mišićne grupe, jer ćete tako pripremiti celo telo za intenzivan trening koji predstoji. Dinamično istezanje ostavite za kraj treninga, kada je veoma bitno da istegnete i opustite već preforsirane i stegnute mišiće.

4. Smanjite unos vode

Iako je veoma važno da hidrirate svoje telo tokom celog dana, nije poželjno da preterate sa količinom vode neposredno pre treninga, jer to može dovesti do grčeva u stomaku i osćaja mučnine. Bolja opcija su male doze vode tokom celog treninga.

Ukoliko ove navike uzmete u obzir i korigujete svoju rutinu neposredno pre treninga, sam trening će biti mnogo prijatniji, a rezultati drastično vidljiviji, pa ćete samim tim i vi biti zadovoljniji sobom i bolje ćete se osećati tokom treninga.

Foto: GettyImages

Plan treninga koji će za 4 nedelje preoblikovati celo vaše telo

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.