Fitness saveti: Kada je pravo vreme za obrok, pre ili posle treninga?

by | 17 novembra, 2019

Neki od nas više vole jutarnji, a neki večernji trening, ali niko ne želi da dođe u situaciju da trenira na prazan želudac i bez imalo energije, koja će ga na trening motivisati. Međutim, jedna od najvećih fitness dilema, je ona kako pronaći balans između treninga i obroka i kada je idealno vreme za obrok, pre, ili posle treninga.

Nutricionisti tvrde da se odgovor na ovo pitanje krije u našem organizmu, naravno, ukoliko možemo da ga oslušnemo i uvidimo šta nam najviše prija i u odnosu na to što nam najviše prija biramo hoćemo li obrok imati pre ili posle treninga.

Takođe, nutricionisti savetuju, da ako ste tip koji jede pre treninga obrok imate 30 minuta do 2 sata pre samog treninga, kako bi se hrana svarila i kako biste izbegli osećaj mučnine. Ako želite da iz svog treninga izvučete maksimum potrebno je da vaš obrok bude kombinacija belančevina i ugljenih hidrata, koja će vam dati pravu dozu energije za intenzivan kardio trening.

Pre vežbe ne bi trebalo da unosite tešku hranu, koja nadima i stvara osećaj tromosti, već se odlučite za bananu, tost hleb sa sirom i avokadom, grčki jogurt i voće, ili neki laganiji obrok u kome uživate.

Obrok pre vežbanja trebalo bi da sadrži od 200 do 250 kalorija, kako bi zadovoljio potrebnu količinu energije pred trening, a opet kako ne bi opteretio vaš želudac.

Takođe, važno je da pre treninga popijete adekvatnu količinu vode, kako tokom intenzivnog napora ne biste dehidrirali.

Ako ste tip osobe, koja jede nakon treninga, odlučite se, takođe za kombinaciju ugljenih hidrata i belančevina, jer belančevine pomažu oporavak mišića, dok ugljeni hidrati podstiču regeneraciju energije.

Nakon treninga vaše telo je iscrpljeno i potrebna mu je energija, zato je važno da odaberete odnos koji će vas oporaviti i regenerisati mišiće, ali to nikako ne znači da treba da preterate sa količinom. Ukoliko želite da uspostavite kalorijski deficit i istopite masne naslage, vodite računa da se nakon treninga uobročite i pojedete samo onoliko koliko je dovoljno da se već posle nekoliko minuta osetite sitim.

Foto: Thinkstock

Konačno imamo dijetu u kojoj se kilogrami ne vraćaju! U čemu je zapravo caka?Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.