Fitness saveti: Šta jesti pre treninga?

by | 12 avgusta, 2019

Redovno vežbanje spada u veoma važan deo naše rutine, jer u mnogome poboljšava stanje našeg organizma, ali ako zaista želimo da posvetimo pažnju sopstvenom zdravlju, važno je da pored treninga, obratimo pažnju i na naš način ishrane. Činjenica je da se rezultati redovnog treninga još bolje vide, u kombinaciji sa adekvatnom ishranom, a posebno je važno da se pravilno hranimo neposredno pred treninga.

Trening, posebno onaj intenzivniji sagoreva kalorije u našem telu i troši energiju, zato je pre vežbanja prekopotrebno nahraniti organizam. Fitness instruktori i nutricionisti savetuju da obrok praktikujemo oko sat ipo vremena pre treninga, a kažu da se sam obrok mora sastojati iz ugljenih hidrata i proteina, kako bi bio dovoljno jak i obezbedio energiju potrebnu organizmu i kako bi telo podnelo napornu fizičku aktivnost.

Pravilno izbalansirana ishrana pre treninga oporavlja mišiće, utiče na njihov rast i pospešuje sagorevanje kalorija.Preporučuje se da pred trening sastavite obrok od sezonskog voća, nemasnog jogurta, ribe, celih žitarica i mesa. Navedene namirnice daće vam potrebnu energiju, a s obzirom da se lako vare, neće vam opteretiti želudac tokom treninga. U slučaju da pre treninga jedete hranu koja se teško vari, trening će vam biti naporan i težak, pa nećete moći da ga izvedete pravilno i verovatno će izostati željeni rezultati. Idealan obrok, ako pred trening nemate mnogo vremena svakako je ukusan voćni smuti, ili šaka orašastih plodova.

Složeni ugljeni hidrati se sporo vare i pružaju dovoljno energije organizmu, tokom treninga. Oni će omogućiti telu da iskoristi glikogen, koji nam je izuzetno važan tokom kratkih treninga visokog intenziteta.

Unos proteina pre treninga pojačaće sam efekat treninga. Kombinacijom složenih ugljenih hidrata i proteina poboljšaće rast mišića.

Masti su jako potrebne tokom treninga, jer povećavaju nivo testosterona u krvi, koji je najvažniji hormon za izgradnju mišića. Uz to, masti se dugo vare, pa obezbeđuju dovoljno energije tokom treninga, međutim usporavaju apsorpciju ostalih nutritijenata, pa ih ne bi trebalo uneti previše, neposredno pre treninga.

Ono što pre treninga svakako morate izbegavati su šećeri, koji dovode do niske količine šećera u krvi, što može dovesti do osećaja iscrpljenosti i malaksalosti tokom treninga.

Veoma je bitno da tokom i nakon treninga pravilno hidrirate vaš organizam i unesete dovoljnu količinu vode. Voda oporavlja organizam tokom treninga, štiti od povreda i održava normalnu telesnu temperaturu tokom treninga.

Obrok pre treninga je veoma važan i zato je bitno da osluškujete svoje telo, da prilagodite obrok treningu, kako bi sami rezultati bili efikasni a vaš organizam energičan i nahranjen, bez osećaja iscrpljenosti i umora.

Foto: @thirteenthought

Može li fitnes biti put lične transformacije?

 

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.