Čučnjevi za savršeno oblikovanu guzu i noge

by | 18 maja, 2023
čučnjevi

Čučnjevi deluju lako, ali oni su zahtevna i naporna vežba koja angažuje mišiće celog donjeg dela tela, pa i trupa. Naučite koji čučnjevi garantuju savršeno oblikovanu guzu i noge

Savršena guza i noge koje izgledaju odlično u letnjoj haljinici ne treba da vam budu jedini motiv da čučnjeve uvrstite u svoj trening. Vaši kvadricepsi – mišići koji se nalaze na prednjoj strani vaših nogu između kolena i kukova, odgovorni su za mnogo važnih stvari: od držanja kolena u pravilnom položaju do hodanja, trčanja i skakanja. Svaki put kada hodate, ustanete sa stolice, penjete se stepenicama, skačete, trčite ili šutirate, vi koristite kvadricepse. To znači da vam je definitivno potrebno da kvadricepsi budu u dobroj formi.

 

Najbolji čučnjevi za savršeno oblikovanu guzu i noge

Spremni da pokrenete te noge i izgradite snažan, donji deo tela i savršenu guzu? Izaberite pet lakih čučnjeva i očekujte prve rezultate već za tri nedelje.

 

Obični čučnjevi

Oni su vam uvek početna tačka. Oni jednostavno imaju isti uticaj na vaše telo kao i one svakodnevne aktivnosti koje smo pobrojali, a koje utiču na vašu guzu i noge. Kao se oni pravilno izvode?

 1. Stanite u raskoračni stav u širini ramena, stopala stoje paralelno.
 2. Zategnite stomak i gurnite kukova unazad i na dole, kao da sedate na stolicu, dok ruke skupljate i privlačite ka grudima.
 3. Torzo je uspravan, kičma ravna
 4. Spuštajte se do linije u kojoj su kolena u istoj ravni kao i vrhovi stopala. Kada radite čučnjeve kolena nikada ne smeju da pređu ovu zamišljenju liniju.  return to start.

Za početak, dovoljno vam je deset čučnjeva.

 

Čučnjevi sa stolicom

Ovo je odlična vežba kako za savršenu guzu, tako i za balans. Potrebna vam je stolica, tabure ili sedalica u visini vaših kolena. Evo kako se vežbe izvode.

 1. Stanite ispred stolice i svu težinu prebacite na jednu nogu. Ruke su sa strane, leđa prava
 2. Spustite se u čučanj, ali na jednoj nozi, dok je druga blago isturena napred.
 3. Spuštate se dok ne osetite da ste se spustili na stolicu, tada se vraćate u početni položaj.

Potrebno je po 10 ponavljanja na svakoj nozi.

Iskoraci

Ova vrsta čučnjeva više podseća na penjanje stepenicama. Ubrazava vam puls, pomaže razgradnju masti,a ujedno formira guzu i butine. Neophodna vam je stoličica, penjalica – nešto  dovoljno čvrsto i stabilno da može da izdrži vašu težinu. Evo kako se vežba izvodi.

 1. Stavite aerobik stepenicu ispred sebe, ispravite leđa, skupljene noge.
 2. Stanete jednom nogom na stepenicu i popnete se na nju. Drugu nogu ne spuštate na stepenicu nego je savijete u kolenu i privučete torzu
 3. Vratite se u početni položaj

Ponavljate po 10 puta svakom nogom.

 

Čučanj – skok

Ovo su odlični čučnjevi za savršeno oblikovanu guzu i noge, a uz to rade i kardio, pa pomažu da se rešite masnih naslaga. Izvode se baš kao i obični čučnjevi sa jednom razlikom – nakon što se spustite u čučanj, nećete se lagano vraćati u početni poloćžaj nego ćete skočiti u vis!

čučnjevi

Šetnja u čučnju

Da biste držali grudi uspravno i kičmu dok menjate položaj tela, morate zaista da angažujete svoje jezgro, čineći ovo takođeodličnom vežbom za trbušnjake. Kako se izvodi vežba?

Squat Walks

 1. Stanite u raskoračni stav sa stopalima u širini ramena i prekrižite ruke ispred grudi.
 2. Polako povucite kukove unazad i nadole sve dok se ne namestite u ​​položaj polučučnja.
 3. Držite kukove stabilnim, spustite desno koleno na pod, a zatim levo.
 4. Sada čučite na kolenima. Najpre iskoračite desnom nogom napred, a potom i levom tako da se vratite u položaj polučučnja.

Uradite 10 ponavljanja.

diego_cervo, deagreez/istock/gettyimagesplus