Sportski jelovnik: Ove namirnice ubrzavaju rezultate

by | 23 maja, 2023
Sportski jelovnik

Za vitku figuru i naglašene obline, nije dovoljan intenzivan trening, već je neophodno da imate prilagođeni sportski jelovnik.

I ne, ne morate biti ekstremni i brojati svaku kaloriju, već prilagoditi ishranu i zameniti namirnice koje već jedete zdravijim i hranljivijim alternativama.

Otkrivamo vam u nastavku i, obećavamo, ukusno je i pomoći će da vaš trening bude na još višem nivou.

Sportski jelovnik: Ove namirnice ubrzavaju rezultate

Napitak od pečuraka

Čaj ili piće od pečuraka su jedan od trendova u svetu sportista. Posebno je popularna čaga (chaga) i reiši (reishi) zbog toga što poboljšavaju koncentraciju i jačaju imunitet.

Sportski jelovnik: Čokolada sa heljdom

Čak ni najaktivniji sportisti ne bi trebali da se odreknu slatkiša ali vredno je obratiti pažnju na sastav, kao i unos. Fitnes instruktori prpeoručuju čokladu sa više od 60% kakaa, prirodnim zaslađivačima i dodatkom heljde zbog toga što je bogata magenzijumom, gvožđem i vitaminom B.

Proteinske čokolade

Što je životni stil aktivniji, to je telu potrebno više proteina. Zbog toga je korisno da čak i užine pre ili posle treninga sadrže proteine. Dobar primer su proteinske čokoladice koji sadrže takođe vlakna i voće.

Sportski jelovnik: Biljno mleko

Biljno mleko je korisno da se nađe na sportskom jelovniku jer je bogato aminokiselinama, vitaminima A i E, cinkom, fosforom i selenom. Nećete pogrešiti sa mlekom od pirinča, kokosa, soje, badema, ovsa ili njihovom kombinacimom, a možete ih napraviti i sami.

Zdravi čips

Bavljenje sprotom podrazumeva i dobro izbalansiranu ishranu ali to ne znači ignorisanje grickalica. Alternativa čipsu od krompira koji je često vrlo masan i nezdrav, možete se odlučiti za zdraviju opciju: čips od kokosa, jabuke, leblebije, banane i slično.

Ovsena kaša

Između treninga, ovsena kaša može biti dobra užina – ali što je najvažnije, ona prava. Bez šećera, soli i mleka u prahu, ali bogata vlaknima. Ovde je posebno važno da proverite sastav kako biste bili sigurni da je zdrava za vaš organizam.

I za kraj, kako sastaviti sprotski jelovnik?

Da biste postigli rezultate, fitnes instruktori često kažu da je dobra ishrana „pola posla“. To znači da intenzivan trening nije dovoljan. Ipak, ne morate se u potpunosti odreći svih tih ukusnih slatkiša, grickalica i brze hrane ali jako je važno imati meru. Napravite dnevni meni koji je dobro izbalansiran proteinima, vlaknima, zdravim mastima, a ako se između nađe i vaša omiljena čokoladica ili sladoled – telo vam neće zameriti.

 

 

Miljana MomirovićLightFieldStudios/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.