Gojite se, iako držite dijetu? Evo, kako da se to promeni

by | 12 septembra, 2017

Sigurno ste barem jednom čuli za fenomen jo-jo efekta dijete – pridržavali ste se jelovnika, smršali, a onda i povratili kilograme, ili se čak i dodatno ugojili. Ovaj fenomen povezan je sa promenama u metabolizmu, a sada je otkriveno i šta izaziva te metaboličke promene.

Foto: Thinkstock

Istraživanja rađena u Izraelu su pokazala da je za jo-jo efekat dijete “kriv” jedan zaboravljeni organ u telu, koji ima gotovo istu težinu kao jetra i smešten je u donjem delu creva. U pitanju je mikrobiom, tačnije skup mikroba kojih ima više nego naših ćelija i koji ima stostruko više gena i enzima sposobnih da vare hranu i regulišu naš metabolizam i imunološki sistem.

Zato, da biste izbegli jo-jo zamke pazite na svoje mikrobe kad se vraćate na normalnu ishranu posle dijete. Hranite ih velikom količinom vlakana i hranom bogatom polifenolima, koja podrazumeva voće i povrće, orašaste plodove, semenke, maslinovo ulje, kafu, crnu čokoladu, čašu crnog vina. Ako želite dugoročno da smršate, najbolji pristup je izbegavanje brzinske dijete i brojanje kalorija. Umesto toga, jedite raznovrsnu hranu i mnogo vlakana, a vaši mikrobi će se pobrinuti za ostalo.

Pročitajte i … Brazilska dijeta: Kompletan jelovnik za 7 dana

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.