5 namirnica koje treba izbegavati posle 30-te

by | 29 maja, 2023
Hrana koju treba izbegavati nakon 30-te

Ovo je hrana koju treba izbegavati nakon 30-te, a evo i zašto!

Kako starimo, telo prolazi kroz razne promene, a naše potrebe za ishranom se takođe menjaju. Ono što je radilo za nas kada smo bili mlađi možda neće raditi za nas u našim 30-ima. Stoga, u nastavku saznajte koje namirnice treba da izbacite iz dnevnog menija, ako ste napunili 30. godinu.

Hrana koju treba izbegavati nakon 30-te

Slatka pića

Redovna konzumacija slatkih pića dovodi do povećanja telesne težine i povećava rizik od dijabetesa tipa 2 , srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Kako starite, vaše telo postaje manje efikasno u metabolizmu šećera, pa bi trebalo da ograničite potrošnju gaziranih, energetskih i sportskih pića.

Mesne prerađevine

Prerađeno meso: kobasice, slanina, salame i šunka imaju visok sadržaj natrijuma, zasićenih masti i konzervansa, što može povećati rizik od srčanih bolesti i raka.Posle 30 godina, vredi smanjiti potrošnju soli. Stoga, birajte zdravije izvore proteina, kao što su nemasno meso, riba i biljna hrana.

Čučnjevi: Ultimativna vežba za jačanje tela

Hrana koju treba izbegavati nakon 30-te- Beli hleb i rafinisane žitarice

Beli hleb i druge rafinisane žitarice su lišene hranljivih materija i vlakana, što dovodi do skokova šećera u krvi i povećanja telesne težine. Vredi se fokusirati na zdraviju hranu, kao što su smeđi pirinač i peciva od celog zrna.

Pržena hrana

Hrana kuvana u ulju sadrži mnogo kalorija i nezdravih masti, što može povećati rizik od srčanih bolesti i gojaznosti. Bolje je izabrati zdravije metode kuvanja kao što su pečenje, grilovanje ili kuvanje na pari.

Veštački zaslađivači

Obično se nalazi u dijetalnim gaziranim pićem, žvakama bez šećera i drugoj hrani. Iako imaju malo kalorija, mogu poremetiti mikrobiom creva i povećati rizik od metaboličkih poremećaja.Bolje je izabrati prirodne opcije: med, javorov sirup ili steviju.

Lepota i zdravljeAaronAmat/iStock/Getty Images Plus via Getty Images