Indeks telesne mase ipak nije uvek pokazatelj zdravlja?

by | 26 juna, 2022
Indeks telesne mase

Indeks telesne mase, odnosno BMI, goruća je tema već neko vreme. A da li je on pokazatelj zdravlja, pokušavamo da otkrijemo u nastavku. 

Indeks telesne mase kategoriše ljude na osnovu težine i visine, a razvio ga je Lambert Adolphe Jacques Quetelet, pre dva veka. U pitanju je skrining metod za gojazne ljude, ali da li je BMI zaista indikator zdravlja?

Indeks telesne mase

BMI je formula koja koristi težinu i visinu kako bi se osoba klasifikovala u kategorije: neuhranjen, zdrava težina, gojazan ili preterano gojazan. A samim tim, svaka kategorija povezana je s određenim zdravstvenim rizicima.

BMI- kategorije

Neuhranjeno: manje od 18.5
Zdrava težina: od 18.5 do 25
Gojazno: od 25 do 30
Preterano gojazno: preko 30
Ektremno gojazno: preko 40

Kako izračunati BMI?

Težina (kg) : Visina² (m) = BMI

Ali da li je BMI zaista važan?

Prema stručnjacima, u pitanju je individualna težina za individualnu visinu. Ali u slučaju računanja indeksa telesne mase, ne uzima se u obzir procenat mišića ili masnih naslaga koje pojedinac ima. Isto tako, prekomerna težina može biti uzrokovana i nekim oboljenjima. Drugi faktori koje treba uzeti u obzir su i način ishrane, fizička aktivnost, nasledni faktori, nivo stresa itd.

Određene grupe ljudi ne bi trebalo da uzimaju BMI u obzir, a to su: profesionalni i rekreativni sportisti i mišićave osobe, trudnice, seniori i deca.

Stručnjaci upozoravaju da je BMI samo jedan od faktora koji bi trebalo uzeti u obzir kada je u pitanju praćenje celokupnog zdravstvenog stanja. Ipak, indeks bi mogao biti od pomoći u slučaju određenih oboljenja kao što su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak ili kardiovaskularne bolesti.

BMI ne bi trebalo da bude jedini faktor prilikom određivanja zdravlja, ali može biti dobra putanja ka ispunjenju ciljeva.

Bolji indikatori zdravlja

Procenat masti u telu, prema stručnjacima, predstavlja bolji indikator zdravlja u odnosu na BMI. A procenat masti uključuje i obim struka u odnosu na visinu, nivo stresa, krvni pritisak, nivo holesterola, kao i nivo šećera u krvi.

Za kraj, stručnjaci zaključuju: telesna težina jeste važna, ali postizanje idealne težine nije garancija zdravlja!

 

lepotaizdravlje.rsMykyta Dolmatov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.