10 namirnica koje poboljšavaju imunitet

by | mart 7, 2013

Ključnu ulogu u zaštiti organizma od bolesti imaju namirnice koje sadrže vitamine A, C, E, te minerale – cink, bakar i selen, za koje je dokazano da pozitivno utiču na imunitet i čuvaju zdravlje.

1. Jogurt

Blagotvorno dejstvo fermentisanog mleka, bilo da je reč o jogurtu, kefiru ili kiselom mleku, pripisuju se „dobrim“ bakterijama, takozvanim probioticima, koji uravnotežuju crevnu floru i jačaju imunitet.

2. Beli luk

Ovo povrće jedan je od najdelotvornijih prirodnih antibiotika: uništava viruse i gljivice, sprečava rast bakterija, te štiti od prehlade i crevnih infekcija. Sadrži alicin, vitamine A, B1, B2 i C, čitav niz minerala – cink, kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor, elemente u tragovima – bakar, kobalt i mangan, a jedan je od najbogatijih izvora selena, moćnog antioksidanta.

3. Pileća supa

Zbog visokog sadržaja cistina, aminokiseline koja je hemijski slična leku protiv bronhitisa i drugih disajnih infekcija, pileća supa smanjuje nadraženost sluzokože respiratornih puteva i proizvodnju sluzi.

4. Crni čaj

Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, flavonoida i vitamina, crni čaj je izvrsno sredstvo za jačanje imuniteta.

5. Šargarepa

Rezultati brojnih studija pokazali su da je ovaj narandžasti koren jedan od najznačajnijih čuvara imunološkog sistema, pre svega zbog visokog sadržaja beta-karotena. Ovaj dragoceni sastojak snažan je antioksidant, a šargarepa obiluje i vitaminima iz grupe B, vitaminima D i E, kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, pektinima i eteričnim uljima.

6. Junetina

Eksperti za ishranu ističu da cink ima veoma važnu ulogu u jačanju odbrambenih snaga organizma, te da mali nedostatak ovog dragocenog minerala može da poremeti funkciju imunološkog sistema i dovede do bolesti. Zato je od velike važnosti u svakodnevni jelovnik uvrstiti junetinu koja je uz ostrige jedan od najznačajnijih izvora cinka, a bogata je i proteinima, gvožđem, te vitaminima B2, B6 i B3.

7. Riba

Jelovnik obogaćen morskom ribom i ribljim uljem obezbeđuje organizmu visokokvalitetne proteine i esencijalne omega-3 masne kiseline čiji se nedostatak u organizmu vezuje za hronične upale, te različite autoimune bolesti. Omega-3 masnih kiselina najviše ima u mesu tune, skuše, sardina i lososa.

8. Pečurke

Šitake i reiši gljive od davnina se koriste u kineskoj narodnoj medicini. Iz njih je izdvojen leptin, supstanca za koju je utvrđeno da stimuliše imunološki sistem. Istraživanja su pokazala da leptin snažno podstiče stvaranje interleuina-1 koji povećava sposobnost makrofaga da uništavaju bakterije i ćelije raka.

9. Integralne žitarice

Ishrana koja obuhvata celovite žitarice uključuje integralni hleb, kukuruzne i zobene pahuljice, musli, žitarice u zrnu, testeninu, kekse i kolače od integralnog brašna. Ove namirnice sadrže dragocene minerale cink i selen, kao i gvožđe, fosfor, magnezijum i bakar, a bogate su vitaminima B kompleksa, te vitaminom E, koji je moćan antioksidant.

10. Pčelinji proizvodi

Pčelinji produkti – med, polenov prah i matični mleč bogati su enzimima i drugim nutritivnim elementima, pre svega vitaminima i mineralima, koji jačaju imunitet. Uništavaju virus gripa, ubrzavaju razmenu materija, povećavaju energiju i izdržljivost, kao i otpornost na stres i bolesti.

Autor: Life Content

Tagovi: