5 namirnica koje morate uvrstiti u svoju ishranu ako vodite sedelački način života

by | 15 septembra, 2019

Kako sve više nas radi posao koji podrazumeva sedelački način života, naš organizam trpi zbog nepravilnog držanja kičme, nedostatka fizičke aktivnosti, ali i nezdrave instant ishrane, koja je najčešće rešenje kada ste tokom celog dana u kancelariji i nemate vremena za normalnu pauzu za ručak. Da biste pomogli svom organizmu da sačuva zdravlje i normalne funkcije, morate prilagoditi svoju ishranu sedelačkom načinu života.

S obzirom da smo evolutivno predodređeni da se krećemo, sedelački način života prilično iscrpljujuće deluje na naše telo i zdravlje našeg organizma. Utiče na bol i napetost u leđima, učestalu, prekomernu glad, pa samim tim i povećanu gojaznost i povećan krvni pritisak.

Postoje namirnice koje će imati mnogo blagodeti na vaš, sedenjem iscrpljen organizam, a koje su istovremeno zdrave i možete ih nositi sa sobom, tako da na pauzi za ručak pojedete zdrav obrok koji će potpuno okrepiti vaš organizam.

1. Bobičasto voće

Tokom svakodnevnog sedenja naše telo postaje sve manje otporno na upalne procese, pa je dobro da svoju ishranu obogatite bobičastim voćem, bogatim flavanoidima. One su idealna opcija za doručak, pre posao, jer ih možete ubaciti u smuti, a odličan su sastojak i ovsene kaše.

2. Orašasti plodovi

Bogati su omega 3 masnim kiselinama, pa su adekvatan izvor zdrave masti, a sadrže i vitamin E koji je veoma bitan za zdravu i negovanu kožu.

3. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima snažno protivupalno svojstvo i potpomaže bolju funkciju krvnih sudova.

4. Riba

Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje su našem organizmu preko potrebne, a ne možemo ih proizvesti sami, zato je bitno da barem 2 puta nedeljno na naš meni uključimo i ribu.

5. Avokado

Avokado je bogat zasićenim masnim kiselinama, koje čuvaju zdravlje mišićnih ćelija, što je veoma važno, ako vodite sedelački način života, jer su vaši mišići u tom slučaju skloni gubljenju tonusa, što nikako ne želite.

Foto: GettyImages

Nutricionistički plan čišćenja organizma: 7 DETOKS DANA

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.