8 načina kako da pametno unesete ugljene hidrate

by | 4 februara, 2012

1. Ograničite unos ugljenih hidrata koje pojedete na oko 40 g po svakom obroku. Imajte na umu da svi ugljeni hidrati nisu jednaki, tj. ne računaju se uvek isto. Kompleksni ugljeni hidrati, vlakna, kao što je povrće, voće i žitarice neće drastično povećati nivo šećera u krvi kao jednostavni ugljeni hidrati, a to su beli hleb i testenina od belog brašna.

2. Jedite proteine u svakom obroku, jer će vam oni pomoći da nivo šećera ostane na jednakom nivou. Dobri izvori proteina su kompleksni ugljeni hidrati, riba, živinsko meso, posno meso, mlečni proizvodi sa manje mlečne masti i leguminoze (pasulj, sočivo, grašak itd.). Na svakih 7 g proteina koje pojedete možete dodati 15 g ugljenih hidrata, ali se uvek držite pravila od 40 g ugljenih hidrata po obroku.

3. Ograničite unos zasićenih i hidrogenizovanih masti, kao što su puter i margarin, masti životinjskog porekla i masti u prerađenim namirnicama, ali jedite normalne količine nezasićenih biljnih masti i ulja, kao što je maslinovo ulje i orašaste plodove. Ovo će vam pomoći da budete duže siti, a i ograničićete unos ugljenih hidrata.

4. Ne izbacujte iz jelovnika kompletne grupe namirnica, kao što je hleb i dezert. Ključ je u tome da nučite kako da se mudro hranite i kako da napravite prave izbore, ne da sebi uskratite dobre namirnice kao što su voće i žitarice. Izbegavajte savete da ne jedete šargarepu ili grašak. Niko do sada se nije ugojio od prevelike količine graška ili šargarepe, niti je povećao nivo šećera u krvi ovim namirnicama.

5. Izbegavajte prerađenu hranu i kupovne hlebne proizvode (dugotrajne kifle, hleb i peciva), posebno one koje imaju zaslađene premaze.

6. Ne zaboravite da brinete o porcijama. Samo zato što je nešto nisko kalorično sa malo ugljenih hidrata ne mora da znači da treba mnogo da pojedete. Kalorije se i dalje broje.

7. Rekreirajte se redovno, šetajte. Ne samo da ćete smanjiti višak kilograma, nego ćete i stabilizovati nivo šećera.

8. Ponekad dozvolite sebi da se malo opustite. Ali pokušajte da uključite proteine sa ugljenim nidratima da bi ova mešavina dobro odgovorila na stvaranje insulina.

Autor: www.klinikaPERINATAL.com

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.