Hormonska dijeta: Sve što bi trebalo da znate

by | 22 juna, 2022
hormonska dijeta

Hormonska dijeta za cilj ima da resetuje hormone kroz modifikacije u načinu ishrane. A pored toga što nas čini zdravijima, omogućava i gubitak viška kilograma. Ipak, da li zaista deluje i koliko je bezbedna?

U pitanju je plan ishrane koji je nastao originalno uz pomoć dr Natashe Turner, nerupatskog lekara. Dijeta za cilj ima da kontroliše tok hormona kod žena, a koji utiče na zdravstvene probleme, kao i na samu telesnu težinu.

Dijeta se sastoji od tri dela i traje šest nedelja, a navodno dovodi u balans nivo hormona. Plan uključuje i predloge rutine vežbanja, detoks i korišćenje suplemenata.Hormonska dijeta- kako deluje?

Prva faza, koja traje dve nedelje, je detoks, odnosno predstavlja uzdržavanje od određenih namirnica. Tu spadaju gluten, kravlji mlečni proizvodi, ulja, orašasto voće. šećer i veštački zaslađivači, crveno meso, citrusi, alkohol i kofein. Tokom ove faze, savetuje se uzimanje suplemenata poput ribljeg ulja i probiotika.

Druga faza dozvoljava ponovni unos određenih namirnica, uz praćenje reakcije tela na određenu hranu. Ova faza je i dalje restriktivna, ali je dozvoljeno meso, riba, sušeno voće i kafa. S druge strane, zabranjuju se šećeri i veštački zaslađivači, kao i rafinisane žitarice.

U trećoj fazi dodaje se fizička aktivnost, koja uključuje kardiovaskularne vežbe, kao i treninge snage, dok je ishrana identična drugoj fazi.

Da li je hormonska dijeta sigurna?

Lekari preporučuju gubitak do dva kilograma nedeljno, uz promenu ishrane i fizičku aktivnost. Ipak, tokom ove dijete, korisnici su zabeležili veći gubitak kilograma što svakako predstavlja stres i opasnost po organizam.

Sa druge strane, većina tih kilograma zapravo predstavlja izbacivanje vode, usled restrikcija koje se tiču namirnica. Lekari upozoravaju da ovaj gubitak nije održiv i da postoji opasnost od „jo- jo“ efekta.

Za i protiv

Za

  • eliminisanje rafinisanog šećera i procesuirane hrane svakako se preporučuje, ukoliko želimo da budemo zdravi
  • većina namirnica u skladu je sa Mediteranskim načinom ishrane, koji se smatra i najzdarvijim. Ova dijeta uključuje puno voća, povrća i nezasićenih masti, kao što je maslinovo ulje
  • u hormonskoj dijeti izbegava se alkohol, pržena hrana, mesne prerađevine, veštački šećeri i masna hrana, što svakako promoviše zdraviji način života

Protiv

  • ne postoje naučni dokazi da hormonska dijeta poboljšava san, bolji kvalitet kose i zdraviju kožu, kao što mnogi promovišu
  • gubitak veće količine kilograma (u proseku 6 kilograma za dve nedelje) nije održivo, a nije ni zdravo
  • ova dijeta može da našteti osobama sa hroničnim oboljenjima, poput dijabetesa. Stoga se savetuje da porazgovarate s lekarom, pre nego što isprobate hormonsku dijetu

 

 

 

lepotaizdravlje.rsProstock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.