Izaberite ukusan ručak na brzinu: Burger od pasulja ili juneći burger?!

Recepte je pripremila Katarina Stojković, a izbor je samo vaš

by | februar 22, 2021
burger od pasulja ili juneći burger
Burger od pasulja ili juneći burger?! Odabrali vege ili mesnu varijantu, garantovano vas čeka izuzetno ukusan ručak. Recepte je za vas pripremila, kao i svakog ponedeljka, kuvarica i blogerka Katarina Stojković (veseli zalogaji): 

Vege ili meso: Burger od pasulja ili juneći burger?

Ne znam kako zvuči, ali garantujem da je mnogo, mnogo ukusan.
Iako mnogo volim pravi juneći burger (slika 2 je juneći burger), verujte da je mrtva trka koji bih pre klopala kada bi mi se oba ponudila u isto vreme. Možda bih čak prednost i dala burgeru od pasulja, jer se nakon jela posle takvog obroka osećam nekako laganije, nego kada jedem meso.
Nadevi, tj sosevi, koje sam koristila su:
Tzatziki i mix paradajz pelata i majoneza
Prepečeni luk je obavezna stavka, a svakako se možete igrati i sa drugim nadevima po želji.
Ostaviću vam recept za obe vrste, a ako imate još dobrih ideja za sosiće (a, znam da ih imate), pišite u komentaru, da imamo sve na jednom mestu kao inspiraciju. (Pročitajte i: Provereni recepti Katarine Stojković: Torta za deset minuta)

BURGER OD PASULJA

smesa za 6 burgera:
3 kašičice mlevenog lana + 6 kašika vode
1/2 šolje od 250 ml sirovog suncokreta
1/2 šolje od 250 ml ovsenih pahuljica
1 konzerva crvenog pasulja, oceđenog od viška tečnosti
1 manji iseckani crveni luk
2-3 čena iseckanog belog luka
po 1/2 kašičice dimljene paprike, kumina, suvih začina i soli
1/4 kašičice bibera
3 kašike soja sosa
3 kašike maslinovog ulja
1 šaka svežeg peršuna
PRIPREMA:
Pomešajte lan i vodu i ostavite 10-ak minuta. Usitnite suncokret i ovsene pahuljice da dobijete brašno. Dodajte sve ostale sastojke (ne zaboravite odstojali lan), sem seckanog peršuna. Umutite da dobijete gustu kompaktnu smesu. Dodajte iseckani peršun i sve izmešajte kašikom. Oblikujte burgere i stavite ih u frižider na 1 sat. Pecite ih na roštilju ili grill tiganju.
Zagrejte lepinje (predhodno ih malo porskajte maslinovim uljem), premažite ih sosom po izboru, dodajte prepečeni luk, čedar sir ako volite, iceberg salatu i uživajte.

JUNEĆI BURGER

smesa za 6 burgera:
600 gr junetine od vrata ili buta (može i mix)
100 gr mesnatije slanine
2-3 kašike soja sosa
po 1/2 kašičice soli, bibera i belog luka u granulama.
Sameljite meso zajedno sa slaninom. Dodajte soja sos i začine, dobro izmešajte i oblikujte burgere. Ostavite ih u frižideru 1 sat. Pecite ih na roštilju ili grill-u i poslužite uz dodatke po želji.
Prijatno!
Veseli zalogajiVeseli zalogaji